latinica  ћирилица
22/09/2023 |  20:31 ⇒ 23/09/2023 | 11:58 | Autor: RTRS

Amidžić: Helezov zahtjev neozbiljan; Srpska za demilitarizaciju (VIDEO)

Zahtjev ministra odbrane BiH Zukana Heleza da se Ministarstvu odbrane odobri gotovo 1,8 milijardi KM u budžetu za narednu godinu, je neozbiljan, jer BiH nije potrebno toliko naoružanje, rekao je ministar finansija i trezora u Savjetu minstara Srđan Amidžić za Dnevnik plus RTRS-a.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

- Meni nije jasno čemu toliki zahtjev kolege Heleza, prije svega, on mora biti svjestan obima svog zahtjeva, te da shvati da je taj zahtjev neozbiljan - navodi Amidžić.

Kako dodaje, u svjetskim okvirima se takvi zahtjevi smatraju neozbiljnim, a kamoli u zemlji koja je specifična poput BiH.

- Što manje vatrene moći unutar BiH podrazumijeva sigurniju BiH. Srećom mi u BiH nemamo toliku vatrenu moć, koja bi mogla da izazove određene sukobe. Ove godine smo dobili budžetski zahtjev na milijardu sedamsto sedamdeset miliona KM. Јa nemam razuman odgovor na to zašto se traže tolika sredstva - ističe Amidžić.

Amidžić ističe da je to apsolutno neprovodiv zahtjev i da je stav Republike Srpske da bi trebalo da se ide u pravcu demilitarizacije.

- Najveći problem za građane, kada su u pitanju zajedničke institucije BiH, jeste da razumijemo da ima 75 budžetskih korisnika. Ono što moramo razumijeti, jeste da novac za te institucije ne pada sa neba. Sve institucije se finansiraju na isti način. Treba da razvijemo svijest da te institucije nisu odvojen sistem sam za sebe, nego da moraju da dijele sudbinu entitea, mislim i na Srpsku i na FBiH - navodi Amidžić.

Amidžić je naveo da Helez novac traži za nabavku teškog artiljerijskog i pješadijskog naoružanja, oklopnih vozila, helikoptera.

Govoreći o inicijativi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da mladi prilikom kupovine prve nekretnine budu oslobođeni plaćanja PDV-a, Amidžić je rekao da je o ovoj inicijativi počeo razgovore sa koalicionim partnerima i da će na tome dalje raditi.

- Ovo ne ide lako, to je problem kada imate specifičnu zemlju kao što je BiH - zaključio je Amidžić.