latinica  ћирилица
22/09/2023 |  20:38 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Vučić: U oktobru sastanak sa kineskim predsjednikom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će u oktobru imati do sada najvažniji sastanak sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom na kome će jedna od tema biti Kosovo i Metohija.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Vučić je rekao da situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom nije laka i da je zato vrlo zabrinut.

- Vrlo sam zabrinut, jer kad imate posla sa nekim ko je racionalan, ko je razuman, normalan, onda uvijek možete da postignete kompromis. Kad imate posla sa nekim ko sve to nije, onda je teško da sagledavate budućnost na realan i objektivan način i da znate šta vam slijedi - rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Osvrćući se na svoj govor na Generalnoj skupštini UN, Vučić je rekao da je govorio nedvosmisleno šta se zbivalo, ko je krivac i kako se pozicije i principi mijenjaju u skladu sa dnevnopolitičkim potrebama.

- Nemam ništa protiv da moj govor osudi ko god hoće. Samo me interesuje šta tu nije tačno. Da li je donijeta odluka o bombardovanju bez Savjeta bezbednosti UN, da li je donijeta odluka o priznavanju Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i Poveljom UN? To su činjenice - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da nije naredio podizanje borbene gotovosti, ali da su redovne aktivnosti pojačane.

- Kada smo podigli borbenu gotovost, bilo je mnogo hiljada pripadnika vojske, sada su samo redovne aktivnosti nešto pojačane - rekao je Vučić povodom kolone oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije na magistralnom putu Kraljevo-Raška.