latinica  ћирилица
22/09/2023 |  21:14 | Autor: SRNA

Pokrenuti opoziv ambasadora Zlatka Lagumdžije

Centar za bezbjednosne studije sa sjedištem u Sarajevu predlaže da bude pokrenut opoziv ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN u Njujorku Zlatka Lagumdžije koji je, kako je navedeno, medijskim istupom na televiziji N1 nanio veliku štetu ugledu BiH, a posebno njenoj diplomatskoj službi.
Zlatko Lagumdžija - Foto: SRNA
Zlatko LagumdžijaFoto: SRNA

Iz Centra ističu da je Lagumdžija tokom gostovanja naveo da zastupa samo ono što iznosi bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović na čiji je prijedlog i imenovan na poziciju ambasadora.

U saopštenju se navodi da je Lagumdžija, komentarišući pojedine dijelove govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na plenumu Generalne skupštine UN, izjavio da ne bi rekao tako nešto da se obraćao umjesto njega, čime je "devalvirao zvaničnog šefa delegacije BiH i ozbiljno narušio reputaciju BiH".

Iz Centra naglašavaju da Lagumdžija sa funkcije ambasadora mora zastupati interese svih građana BiH, te za svoj rad odgovarati svim članovima Predsjedništva BiH, kao i ministru inostranih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju se dodaje da bi prijedlog za opoziv Lagumdžije, koji bi podnio ministar inostranih poslova Elmedin Konaković ili Komšić, bila "najprigodnija odluka koja bi trebala biti donesena u ovom slučaju".

- Samo jednom takvom mjerom preduprijedili bi se slični javni nastupi naših predstavnika u svijetu, ali i unijelo više reda u oblasti funkcionisanja Ministarstva inostranih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava kako bi svi zajedno radili u najboljem interesu zaštite i predstavljanja zemlje i građana na međunaroj sceni - smatraju u Centru za bezbjednosne studije.