latinica  ћирилица
22/09/2023 |  22:20 ⇒ 23/09/2023 | 07:37 | Autor: TANЈUG

Sijarto: Lavrov obećao da će Mađarskoj garantovati snabdijevanje energentima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je da će Mađarskoj garantovati snabdijevanje energentima, tako da će isporuka gasa, sirove nafte i nuklearnog goriva iz Rusije biti nesmetana, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poslije razgovora sa ruskim kolegom danas u Njujorku.
Sijarto i Lavrov (foto: arhivska / EPA / TAMAS KOVACS) -
Sijarto i Lavrov (foto: arhivska / EPA / TAMAS KOVACS)

Sijarto se sastao sa Lavrovom na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenio je MTI.

Ako bi drugi zapadni političari uradili isto, nada za mir u Ukrajini bila bi veća, rekao je on, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Razgovori su se uglavnom fokusirali na rat u Ukrajini, a Sijarto je rekao da je ponovio šefu ruske diplomatije da Mađarska ima sopstveni interes da se rat brzo okonča.

- Rekao sam da i mi Mađari gubimo živote u ovom ratu i zato pozivamo na hitan prekid vatre i mirovne pregovore - rekao je on.

Sijarto je istakao da je Lavrov, takođe, kazao da je Rusija spremna za mirovne pregovore.

- Očigledno ima mnogo detalja za razjašnjenje. Nadam se da će u jednom trenutku okolnosti jasno staviti do znanja Rusiji i Ukrajini da moraju tražiti rješenje za pregovaračkim stolom - naveo je Sijarto.

Dodao je da je druga tema razgovora bila bilateralna energetska saradnja.

- Lavrov je rekao da će Rusija ispuniti svoje ugovorne obaveze. Rusija će isporučiti obećanu količinu prirodnog gasa, sirove nafte i nuklearnog goriva u ugovorenim rokovima, možemo biti mirni u pogledu snabdijevanja Mađarske energentima - naglasio je Sijarto.