latinica  ћирилица
23/09/2023 |  07:19 ⇒ 10:56 | Autor: RTRS

Mostar dočekuje patrijarha srpskog Porfirija; Prenosi na RTRS (VIDEO)

Povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, u dvodnevnu posjetu Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj danas stiže patrijarh srpski Porfirije.
Patrijarh Porfirije u Mostaru -
Patrijarh Porfirije u Mostaru

Patrijarha će dočekati episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije sa mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem, sa kojima će zajedno posjetiti manastir Žitomislić i Prebilovce.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić u Mostaru izjavio je za RTRS da je dolazak patrijarha Porfirija u Mostar od velikog značaja za pravoslavne u Mostaru i dolini Neretve.

- Dolazak njegove svetost velika je radost za sve pravoslavne u Mostaru, u dolini Neretve, u Hercegovini i imaće veliki značaj za duhovnu obnovu naroda na ovom području. Mi se osim obnove Sabornog hrama bavimo i obnovom duhovnog života na ovom prostoru - kazao je jerej Kojić.

Od 19 časova u mostarskom Sabornom hramu biće služena doksologija, a u nedjelju od 9 časova svetu liturgiju služiće patrijarh Porfirije.

Patrijarh će, kako je najavljeno, učestvovati i na donatorskom ručku, čija je namjena da se prikupe sredstva za završetak obnove mostarskog Sabornog hrama, koji je u potpunosti srušen 1992. godine.

Patrijarh će u nedjelju služiti liturgiju, a u podne je organizovan i donatorski ručak za obnovu Saborne crkve.

Na programu RTRS-a i našem portalu možete pratiti prenose i uključenja iz Mostara.