latinica  ћирилица
23/09/2023 |  08:25 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

Izrada zakona o majci u završnoj fazi nakon čega će biti upućen nadležnim institucijama (VIDEO)

Zagovornici inicijative da u Srpskoj bude donesen zakon na osnovu kojeg bi sve majke koje imaju djecu primale mjesečni dodatak nisu odustali od te ideje, a na adresu Vlade, Narodne skupštine Republike Srpske i poslaničkih klubov prolijediće svoju verziju tog akta, ali i inicijativu za donošenje pomenutog zakonskog rješenja.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Članovi Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" koji su zagovornici da Republika Srpska dobije zakon o majci, u ovom mjesecu ponovo su oživjeli tu priču na panel diskusijama u pojedinim lokalnim zajednicama.

- Tražićemo da Vlada i Narodna skupština Republike Srpske uvrste u program rada zakon o pravima majke i djeteta za iduću godinu, odnosno da to zakonsko rješenje bude razmatrano u redovnoj proceduri - rekao je predsjednik Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" Miladin Gotovac gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

Naglasio je da je nacrt kako oni vide zakon o pravima majke i djeteta u završnoj formi, ali da je pretrpio određene izmjene u odnosu na prvu verziju toga akta koji su ranije pripremili.

- Ponudićemo razne varijante za sprovođenje zakona. Ono od čega ne odustajemo i što i dalje tražimo jeste da nezaposlene majke imaju mjesečni dodatak od 20 odsto prosječne plate za svako rođeno dijete do navršenih 18 godina života, a one koje rade deset odsto za svako rođeno dijete - poručio je Gotovac.

Zakon o majci obuhvatio bi sve porodice u Srpskoj.

- Taj zakon motivisao bi mlade na sklapanje braka, ali i majke da rađaju kako prvo, tako četvrto i svako naredno dijete – naveo je Gotovac i podsjetio da je priča o ovom aktu pokrenuta krajem 2020. godine.

Istakao je da je cilj tog akta sačuvati i spasti majku te zaštititi i ojačati porodicu kao osnovnu ćeliju društva.