latinica  ћирилица
23/09/2023 |  10:54 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Dajković: Srpski jezik u Crnoj Gori je većinski

Srpski jezik je većinski u Crnoj Gori i zato je izuzetno važno da se građani na predstojećem popisu izjasne o svom identitetu na fer i slobodan način, izjavio je predsjednik Slobodane Crne Gore Vladislav Dajković.
Vladislav Dajković - Foto: RTRS
Vladislav DajkovićFoto: RTRS

On je rekao da je popis stanovništva, koji će biti održan od 1. do 15. novembra, važan iz više razloga, a prije svega zato što jedna nacionalna zajednica na osnovu dobijenih podataka iz popisa ostvaruje svoja prava po različitim osnovama.

- Govoreći o političkom kontekstu, najveća važnost predstojećeg popisa je u činjenici da je svaki prethodni bio, siguran sam, u određenoj mjeri fingiran u korist Mila Đukanovića. Zato je više nego važno da se građani izjasne o svom identitetu na fer i slobodan način - rekao je Dajković.

On je istakao da bi procenat stanovištva koji govori o tome koliko građana se služi srpskim jezikom trebao da pokaže institucijama kolika je nepravda to što je srpski jezik - jezik drugog reda u Crnoj Gori.

- Nadam se da će se takve nepravde ispraviti kad napismeno dobijemo potvrdu da je srpski jezik većinski jezik u Crnoj Gori - rekao je Dajković za portal IN4S.

On smatra da je od ogromnog značaja da na popisu budu pitanja poput etničke pripadnosti, maternjeg jezika i vjeroispovijesti.

- Mi nismo krompiri koje treba količinski prebrojati, pa gurnuti u džakove i gajbe - poručio je Dajković.

On je pozvao građane Crne Gore da se izjasne onako kako su se izjašnjavali njihovi preci - ni manje, ni više od toga.

Na popisu stanovništva u Crnoj Gori biće pitanja i o nacionalnosti, vjeri i jeziku. Održavanje popisa koštaće čak 4,7 miliona evra.