latinica  ћирилица
23/09/2023 |  11:33 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Lula rekao Zelenskom da nema vojnog rješenja za sukob u Ukrajini

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da je najbolji način da se krene naprijed u sukobu između Kijeva i Moskve zaustavljanje borbi i pristanak na mirno rješenje, rekao je diplomatski izvor za Si-En-En Brazil.
Lula i Zelenski (Foto: EPA-EFE/Ricardo Stuckert) -
Lula i Zelenski (Foto: EPA-EFE/Ricardo Stuckert)

Tokom njihovog sastanka u UN, brazilski lider je ponudio pomoć u mirovnim naporima.

Dvojica lidera sastala su se iza zatvorenih vrata na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, navodi "Raša tudej".

Lula je Zelenskom jasno stavio do znanja da vjeruje da ne može biti vojnog rješenja za sukob između Rusije i Ukrajine.

On je istakao da je Brazil jedini član grupe BRIKS-a, koja takođe uključuje Kinu, Rusiju, Indiju i Јužnoafričku Republiku, koja je glasala u UN za osudu ruske vojne operacije, rekli su izvori.

Prema riječima diplomata, Lula je istakao da Brazilija želi da učestvuje u naporima za postizanje mira u Ukrajini.

Zelenski je odgovorio da nema povjerenja da će uslovi bilo kakvog mirovnog sporazuma koji bi mogli biti postignuti sa Moskvom biti ispunjeni, rekli su izvori. Ukrajinski lider je, takođe, insistirao na tome da se može posvetiti samo rješenju koje bi uključivalo obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Diplomate, koje su prisustvovale sastanku, opisali su ga kao "srdačan", ali su rekli da su strane u suštini ponovile stavove koje su javno iznosile posljednjih mjeseci.

Ranije ove sedmice, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija želi da se radi na diplomatskom rješenju sukoba u Ukrajini, ali da trenutno ne vidi osnove za početak pregovora.