latinica  ћирилица
23/09/2023 |  11:40 | Autor: TANЈUG

Vlaović: Vječno je umjetničko djelo Јagoša Markovića

Preranim odlaskom Јagoša Markovića kultura i umjetnost su ostali bez jednog od najvećih od pozorišnih reditelja regiona, ali su njegove hvaljene i dugovječne predstave, koje su obilježile istoriju teatra, učinile njegovo umjetničko djelo vječnim, istakla je ministar kulture i medija Crne Gore Maša Vlaović.
Maša Vlaović (Foto: Vlada Crne Gore) -
Maša Vlaović (Foto: Vlada Crne Gore)

Ona je naglasila da će generacije poštovalaca pozorišta pamtiti Јagoša Markovića kao nesumnjivog genija, kako o njemu i govore poznavaoci kulture i pozorišne igre, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Vlaovićeva je navela da je Markovića krasila nevjerovatna sposobnost adaptacije i transformacije od minimalizma i baroka do savremenog teatra i opere, od klasičnih naslova do nesvakidašnjih umjetničkih eksperimenata i vanremenskih premijera za pamćenje.

- Otišao je veliki umjetnik, rođeni Podgoričanin, koji je sa Crnom Gorom dijelio važan dio svog umjetničkog i profesionalnog puta - navela je Vlaovićeva u telegramu saučešća porodici Markovića.

Јedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu Јagoš Marković preminuo je juče u 58. godini, potvrđeno je iz beogradskog Narodnog pozorišta.

Marković je dobitnik oko 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada.