latinica  ћирилица
23/09/2023 |  11:56 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Patrijarh srpski Porfirije u posjeti Žitomisliću, Prebilovcima i Mostaru (FOTO/VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije stigao je u dvodnevnu posjetu Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru. Patrijarh će posjetiti Žitomislić, Prebilovce i Mostar. Kako je najavljeno, učestvovaće na donatorskom ručku, čija je namjena da se prikupe sredstva za obnovu ovog Sabornog hrama, koji je u potpunosti srušen 1992. godine. Sve detalje o posjeti patrijarha pratite na našem portalu i informativnim emisijama.
Doček patrijarha Porfirija - Foto: RTRS
Doček patrijarha PorfirijaFoto: RTRS

19.50 - Njegova svetost patrijarh srpski istakao je u besjedi da se iz mostarskog Sabornog hrama danas kao na dlanu vidi čitav grad Mostar, da je to mjesto sa kojeg se može doživjeti sveukupna čitava vaseljena, punoća života Srba, pravoslavnih Mostaraca i Hercegovaca koji su obilježili ovaj grad.

19.03 - Doksologija u mostarskom Sabornom hramu

18.22 - Patrijarh Porfirije sa gradonačelnikom Mostara

17.24 - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetio je danas izložbu u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

16.45 - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Mostar gdje će posjetiti izložbu u Vladičanskom dvoru.

15.26 - Patrijarh srpski Porfirije posjetio je Manastir u Prebilovcima. Dočekali su ga mnogobrojni vjernici.

Patrijarh je rekao da se treba moliti da se nikada nikome ne desi i ne ponovi ono što su doživjeli prebilovački i svehercegovački mučenici.

14.20 - Patrijarh srpski Porfirije stigao je u posjetu Manastiru u Prebilovcima.

14.07 - U Manastiru u Prebilovcima sve je spremno za doček patrijarha srpskog Porfirija koji boravi u dvodnevnoj posjeti Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Doček patrijarha (Foto: RTRS)

12.40 - Patrijarh Porfirije izjavio je tokom posjete manastiru Žitomislić da je "za svakog pravoslavnog čovjeka veliki blagoslov dolazak u Hercegovinu".

12.24 - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Manastir Žitomislić u okviru dvodnevne posjete Eparhiji Zahumsko-herecegovačkoj i primorskoj.

Patrijarha su dočekali mnogobrojni vjernici.

12.10 - Patrijarh u posjeti Žitomisliću, Prebilovcima i Mostaru

Patrijarh Porfirije je stigao u Mostar gdje su ga na aerodromu dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Na Aerodromu Mostar patrijarha su dočekali i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Milimir Vujadinović, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, te sveštenici iz Mostara Duško Kojić i Marko Gojačić.

12.06 - Patrijarh Porfirije stigao na aerodrom u Mostaru

11.57 - Patrijarh srpski Porfirije boraviće u posjeti Mostaru danas i sutra povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice koja je još uvijek neobnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine, te pozivamo vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha u 19 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu, rekao je za RTRS je starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.

-----

U Žitomisliću je svečano i praznično, vjerujući narod iz ovog dijela Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske došao je da dočeka svog patrijarha.

Posjeta manastiru Žitomislić nastavak je neprekinute tradicije posjeta srpskih patrijarha ovom manastiru.

Od 19 časova u mostarskom Sabornom hramu biće služena doksologija, a u nedjelju od 9 časova svetu liturgiju služiće patrijarh Porfirije.

Patrijarh će, kako je najavljeno, učestvovati i na donatorskom ručku, čija je namjena da se prikupe sredstva za završetak obnove mostarskog Sabornog hrama, koji je u potpunosti srušen 1992. godine.

Patrijarh će u nedjelju služiti liturgiju, a u podne je organizovan i donatorski ručak za obnovu Saborne crkve.

Na programu RTRS-a i našem portalu možete pratiti prenose i uključenja iz Mostara.