latinica  ћирилица
23/09/2023 |  13:10 | Autor: SRNA

Stevandić: Istrajati u traženju pravde za oboljele od posljedica bombardovanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da je neophodno istrajati u traženju pravde za oboljele od teških malignih bolesti kao posljedice kontaminacije osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovanja, kao i da krivci moraju snositi punu odgovornost.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je istakao da advokati koji rade na ovom slučaju ne vode samo nacionalnu borbu za odštetu prema žrtvama, već i globalnu borbu protiv upotrebe osiromašenog uranijuma, te zahvalio advokatu Srđanu Aleksiću zbog njegove uloge u internacionalizaciji ovog problema koji pogađa građane Republike Srpske i Srbije.

- Na okruglom stolu u Banjaluci predstavili smo radove Srđana Aleksića i tom prilikom brojne kolege iz Republike Srpske i inostranstva bile su u prilici da se lično uvjere u kvalitet prikupljenih dokaza. Iste sam dokaze predstavio i na ekološkom forumu u Sankt Peterburgu - rekao je Stevandić u video-obraćanju učesnicima Trećeg međunarodnog simpozijuma "Pravo i ekologija" u Nišu.

On je naveo primjer Italije gdje su Aleksićevi radovi bili ključni faktor u pokretanju obimne kampanje za zaštitu prava oboljelih, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Advokati iz Italije su već uspjeli naplatiti višemilionsku odštetu od Italije za vojnike NATO kontingenta koji su oboljeli od teških malignih bolesti, a neki su, nažalost, izgubili život.

- Ukoliko su oboljeli vojnici koji su došli iz Italije mnogo nakon što se desilo bombardovanje, još teže su oboljeli naši građani u toku samog bombardovanja - rekao je Stevandić.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa tomahavk, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Tokom 78 dana bombardovanja SRЈ bačeno je 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi sa osiromašenim uranijumom.