latinica  ћирилица
23/09/2023 |  13:57 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Đuričić: Dan pogibije kolega sa RTRS-a da bude dan novinara

Udruženje novinara Republike Srpske ostaje pri inicijativi da današnji dan, na koji su prije 28 godina na radnom zadatku na Ozrenu poginuli Saša Kolevski i Goran Pejčinović sa Radio-televizije Republike Srpske, bude proglašen danom novinara Srpske i Udruženja, rekao je predsjednik Skupštine ovog udruženja Branimir Đuričić.
Branimir Đuričić - Foto: RTRS
Branimir ĐuričićFoto: RTRS

Đuričić je istakao da su Kolevski i Pejčinović poginuli na novinarskom zadatku uprkos tome što su imali vidljiv natpis da je riječ o novinarskoj ekipi.

- Svake godine se podsjetimo stradanja naših kolega koji su izvršavali zadatak i bili su u vidno obilježenom vozilu, ali to, nažalost, nije spriječilo vojnike takozvane Armije BiH da pucaju - rekao je Đuričić za Srnu.

On je dodao da je ova godišnjica posebno tužna jer je prije mjesec dana preminuo i novinar Rade Malešević, jedini preživjeli iz te ekipe.

- Na ulaznim vratima RTV doma postavljena je ploča sa imenima kolega koji su stradali u ratnim okolnostima na Ozrenu i u Istočnom Sarajevu. Na svakom okupljanju Udruženja novinara ističemo njihovo herojstvo - rekao je Đuričić.

Na današnji dan prije 28 godina na Ozrenu su na radnom zadatku poginuli Saša Kolevski i Goran Pejčinović koji su išli da izbliza snime liniju odbrane.

Ekipa RTRS-a je 2017. godine uradila dokumentarni film "Spavajte mladići", priču o Saši Kolevskom, Goranu Pejčinoviću, Mladenu Obradoviću, Ljubi Kerkezu i Draganu Klačaru, radnicima RTRS-a koji su poginuli tokom minulog rata obavljajući novinarski posao.