latinica  ћирилица
23/09/2023 |  14:26 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Mazalica: Šmit - rehabilitator nacističke ideologije

U Narodnooslobodilačkoj borbi u BiH poginulo je najviše Srba, pa je logično da se sljedbenik nacističke ideologije Kristijan Šmit okomio na one koji su bili najveći trn u oku Trećem Rajhu, ocijenio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Komentarišući materijal koji su pripremili saradnici Centra za društveno-politička istraživanja /CDPI/ Republike Srpske, a u kojem se navodi da je ideološki i politički diskurs Kristijana Šmita okrenut ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta, Mazalica je Srni rekao da je BiH već odavno postala odlagalište isluženih i problematičnih evropskih drugorazrednih političara, ali da su sa Kristijanom Šmitom predstavnici dijela međunarodne zajednice definitivno prevršili svaku mjeru i pokazali da BiH doživljavaju kao deponiju.

- Kristijan Šmit je rehabilitator nacista i u dubini duše sljedbenik nacističke ideologije. Čovjek koji je spreman mimo ustavom utvrđene procedure da dođe na mjesto visokog predstavnika i nameće zakone, na šta nema pravo, definitivno ima sklonosti ka nedemokratskom, autoritarnom i nasilnom. Čak je i Hitler pobjeđivao na izborima i izglasavao zakone u parlamentu, pa je Šmit zapravo gora verzija njegovih idola - istakao je Mazalica.

Mazalica je rekao da bi to svaki pošten i ponosan Bosanac i Hercegovac, kojem je stalo do suvereniteta BiH, trebalo da vidi.

- Republika Srpska se, kao i druge strane potpisnice, trebala saglasiti sa njegovim imenovanjem, kao i velike sile, a nisu ni Srpska, ni Rusija, ni Kina, te Šmit nema suštinski legitimitet i nije prihvaćen od svih. On time nema ni potreban autoritet da bi na izbalansiran način vodio politiku i pomagao saradnju, koordinaciju i implementaciju - napomenuo je Mazalica.

On je naglasio da je, s obzirom na to da u gubicima NOB-a Srbi u BiH učestvuju najviše - sa 78 odsto, logično da se sljedbenik nacista okomio na one koji su bili najveći trn u oku Trećem Rajhu.

- Nažalost, to ne vide izgleda one zemlje i njihove amabasade, koje su u Drugom svjetskom ratu bile protivnici nacista, kao što su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska - zaključio je Mazalica.

Političku karijeru Kristijana Šmita obilježili su brojni skandali, a njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida, ali je, ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa, objavio je Centar za društveno-politička istraživanja /CDPI/ Republike Srpske.

Njemački časopis "Kontraste" pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk Partija SPD/ 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu, podsjetio je CDPI u materijalima koje je objavio na svom sajtu.

Dvije godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea /ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta/.