latinica  ћирилица
23/09/2023 |  14:46 ⇒ 14:50 | Autor: SRNA

Branković: Srpska da zvanično obavijesti Guteresa o Šmitovom zalaganju za naciste

Bivši ambasador SR Јugoslavije i Srbije pri UN Branko Branković smatra da bi Republika Srpska trebalo da uputi pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kojem će ga obavijestiti o saznanjima da se Kristijan Šmit tokom političke karijere zalagao za rehabilitaciju istaknutih nacista i elitnih jedinica Vermahta.
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Branković je rekao da i UN i svjetska javnost moraju da budu upoznate o materijalima Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske u kojima se navodi da se Šmit kao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Njemačke zalagao za rehabilitaciju nacističkog "heroja" koga je odlikovao Adolf Hitler i da je bio član organizacije koja protežira nacističku jedinicu koja je počinila zločine nad civilima.

- U tome se mora poći od toga da je Šmit u BiH privatno lice, jer ga nije prihvatio Savet bezbednosti UN. Budući da njega raznorazni poturaju da je glavni u BiH i da navodno nema veze što ga nije imenovao Savet bezbednosti UN, ja bih napravio stranu-dve i nabrojao sva saznanja o Šmitovom zalaganju za naciste, a onda sve to pretočio u pismo Guteresu - rekao je Branković Srni.

On smatra da to pismo treba poslati i na adrese zapadnih zemalja, počev od SAD do Italije i Španije.

- Sve to treba poslati i medijima u regionu i svuda, a posebno u zemljama Zapada. Јavnost tamo, izuzev Nemačke, verovatno ne zna ništa o Šmitovoj odbrani nacista i o tome kakvog čoveka Zapad tretira kao visokog predstavnika u BiH i osobu koju bi da nametnu da odlučuje o sudbini BiH - rekao je Branković.

On je istakao da je veoma važno da sve to što bi trebalo poslati ne bude duže od dvije stranice, da bude jasno, precizno, koncizno i svima razumljivo.

Političku karijeru Kristijana Šmita obilježili su brojni skandali, a njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida, ali je, ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa, objavio je Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

Njemački časopis "Kontraste" pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk Partija SPD/ 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu, podsjetio je Centar u materijalima koje je objavio na svom sajtu.

Dvije godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea /ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta/.