latinica  ћирилица
23/09/2023 |  15:03 ⇒ 20:24 | Autor: SRNA

Kalabuhov: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti visoki predstavnik (VIDEO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Kristijan Šmit nema mandat i ovlaštenja visokog predstavnika jer nema rezolucije Savjeta bezbjednosti koja mu daje taj legitimitet.
Igor Kalabuhov - Foto: SRNA
Igor KalabuhovFoto: SRNA

- Naš je principijelni stav da bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti legitimni visoki predstavnik i to je takva stvar - rekao je Kalabuhov novinarima u dobojskom naselju Ritešić.

Kalabuhov je naveo da je vidljiv pokušaj Zapada da gura bezveznu priču jer Šmit nema potrebni legitimitet.

- Mi poštujemo zvanični stav Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika da Šmit nema taj legitimitet. Znači, on ne može djelovati kao visoki predstavnik i nema sve kompetencije koje idu za tu funkciju - istakao je Kalabuhov.

On je podsjetio da prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnik ima samo ulogu moderacije, odnosno dijaloga između strana u BiH, ističući da Ruska Federacija, kao jedna od potpisnica tog mirovnog sporazuma, smatra da je dijalog najbolje što se može desiti stranama u BiH - bez ucjene od strane međunarodnog faktora.

- To je strpljivost, to je kompromis i tako može doći do stanja prihvatljivog svim građanima BiH - izjavio je Kalabuhov.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a saopštili su juče da iskazuju "punu podršku Šmitu i Kancelariji OHR-a", pozvali predsjednika Srpske da "prekine sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom" i naveli da "pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja akt njegovog nepoštovanja".