latinica  ћирилица
23/09/2023 |  15:09 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Nevrijeme u Hrvatskoj, poplavljene ulice u Splitu

Ciklon s frontalnim poremećajem danas se premješta preko srednje Dalmacije prema jugu, pa je tako u većem dijelu Dalmacije promjenljivo do pretežno oblačno, a na nekim područjima bilo je i jačih pljuskova s grmljavinom i obilnijih padavina, koje su izazvale poplave na putevima.
Kiša - Foto: RTRS
KišaFoto: RTRS

Usljed velike količine kiše koja je pala u kratkom periodu došlo je do poplave na putevima u Splitu.

Nakon najavljenog nevremena u Splitu, počeli su problemi na splitskim ulicama.

Dalmatinski portal piše da je "bazen" već napravljen u glavnim ulicama.

 Prema mreži automatskih meteoroloških stanica Pljusak.kom, najviše padavina palo je na širem području Šibenika - Radelj 107 litara, Murter 75 litara, Krković 73 litra, Šubićevac 53 litra, Drniš 34 litra. Zadar i okolina dobili su 5-15 litara, a Benkovac 74 litra kiše. Na širem području Splita kiša još uvek pada, pa sami grad mjeri 10-15 litara, Trogir 15, Dugopolje 20, Kaštela 25-30, Sinj 13, Hrvace 30, Nisko 37, a Muć 48 litara.

Јužnije od ovog područja padavine će zahvatiti kasnije, piše Dalmacija danas.

Duva umjeren do pojačan jugo, koji nakon fronte okreće na umjeren, prolazno i pojačan zapadni i sjeverozapadni vjetar, a uz obalu ponegdje i umjerenu buru.

- Mjestimično grmljavinsko nevrijeme. Vjerovatnost grmljavine veća je od 80 odsto. Јača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u saobraćaju. U južnoj i dijelu srednje Dalmacije duvaće umjeren do jak jugo, na otvorenom moru i jugozapadni vetar, a na ostatku područja uz obalu uglavnom slaba do umjerena bura i istočni vetar. Lokalno olujni udari jugozapadnog vjetra i juga. Najjači udari vjetra od 65 kilometara na čas. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokaloizovani prekidi u aktivnostima na otvorenom - upozorava DHMZ.