latinica  ћирилица
23/09/2023 |  15:53 ⇒ 15:53 | Autor: RTRS

Dani ruskog filma za djecu "Bajke detinjstva" stižu u Republiku Srpsku

Dani ruskog filma za djecu "Bajke djetinjstva" u Palama otvaraju se 25. septembra.
Dani ruskog dječijeg filma - Foto: RTRS
Dani ruskog dječijeg filmaFoto: RTRS

Inicijatori filmskih dana su Kinoteka Republike Srpske, srpski ogranak Međunarodne fondacije za duhovno jedinstvo naroda, uz učešće Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Glavni organizator tradicionalno je ruska kompanija "Vifsaida".

Tokom Dana u gradovima Pale i Zvornik za mlade gledaoce biće prikazani kratki animirani filmovi studija za animaciju "Pčela", Baltičke televizije i dijela iz različitih regiona Rusije.

Na programu su predstavljeni i dugometražni filmovi "Neverovatno putovanje Serafime" u režiji Sergeja Antonova, "Grozni tata" u režiji Karena Oganesjana i Јurija Korobejnikova i "Zvijezde će mi pokazati put" u režiji Filipa Abrjutina.

Poseban program dokumentarnih filmova publici će predstaviti partner festivala, TV kanal "Vmeste RF". 

Poseban događaj Svečanog otvaranja biće izložba savremene književnosti za djecu. Pored klasičnih djela Aleksandra Puškina, Nikolaja Gogolja, Nikolaja Leskova, Antona Čehova, Alekseja Tolstoja, Јevgenija Švarca, Valentina Rasputina, Јegora Gajdara, Mihaila Prišvina i Vasilija Šukšina, djeca koja uče ruski jezik u školama kao drugi strani jezik moći će da se upoznaju sa književnim djelima ruskih savremenih autora: Andreja Usačova, Anastasije Orlove, Anastasije Strokine, Јurija Nečiporenko, Aleksandra Stoljarova, Eduarda Varkina, Јelizavete Trusevič, Јane Poljaruš, Јelizavete Arzamasove i mnogih drugih.

Nakon izložbe, knjige će biti donirane "Centru za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku u Republici Srpskoj" i "Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo". Projekat prenosa knjiga na ruskom jeziku srpskim čitaocima realizovan je uz podršku Fonda za nasleđe ruskog inostranstva.

Tradicionalno, i u Srbiji će se održati projekcije "Bajke detinjstva". Oni će se održati uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji u gradovima Pančevo, Ub, Bela Crkva, Ćićevac. Za start filmskih projekcija, organizatori festivala će doći u svaki grad i predstaviti publici jedno od djela.

- Dani ruskog filma za djecu "Bajke detinjstva" bili su i ostali jedinstvena sistemska manifestacija kako na teritoriji Srbije, tako i sada, šireći njene granice, na teritoriji Republike Srpske. Apsolutno smo sigurni da pričanje i prikazivanje filmova van Ruske Federacije zahtijeva lično upoznavanje sa svojom publikom, sagledavanje njihove reakcije, pa tek onda prelazak na prostor profesionalnih digitalnih platformi. Zamislite: dijete se susreće sa Rusijom, sjedeći u sali, sa Rusijom, koja mu se obraća sa ekrana u vidu igranog ili animiranog dokumentarnog filma. Takav odnos prema gledaocu će se sigurno vratiti sa zahvalnim emocijama - kaže direktor filmskih dana, filmski producent Filip Kudrjašov.