latinica  ћирилица
23/09/2023 |  18:20 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Patrijarh srpski: Molim Boga da blagoslovi sve ljude koji žive u Mostaru (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sastao se danas sa gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem.
Patrijarh Porfirije sa gradonačelnikom Mostara - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije sa gradonačelnikom MostaraFoto: RTRS

Patrijarh je prethodno posjetio izložbu u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Patrijarh srpski poručio je da je važno da oni koji žive u ovom najvećem multietničkom i multireligijskom gradu u BiH sopstvenim snagama i naporima učine sve da svima bude bolje.

- Posebno sam radostan zbog toga što sam vidio da u zajedničkom rezervoaru svih koji ovde živi postoji više nego dovoljno kapaciteta da svako iz svoje pozicije, ulažući napore, može doprinijeti prevazilaženju svih nesporazuma, nesreća i nevolja koje su iza nas i iznalaženju modela života u kojem je svako potpuno svjestan da mu je onaj drugi potreban ili drugačije da kažem - svako je svjestan da ne može bez onog drugog - rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski je napomenuo da je mir preduslov svakog normalnog života, ali da mira nema ako ljudi nisu dubinski svjesni da, koliko god je mir potreban jednom, potreban je i drugom.

- Dakle, ne može biti mira za onoga ko hoće mir samo za sebe, nego tek ukoliko ulaže sve što su njegovi kapaciteti da mir ima i onaj koji je pored njega. To je garancija da će imati mir i onaj koji to želi - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da se moli Bogu da blagoslovi sve ljude koji žive u Mostaru i da blagodaću svojom učini da raste iz dana u dan međusobno razumijevanje i osjećanje da je svako svakom potreban.

Gradonačelnik Mostara zahvalio je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju što je posjetio Mostar, kao i na porukama koje je uputio.

Kordić je naglasio da je momenat u kojem je patrijarh Porfirije došao prevažan za Mostar jer se u posljednje tri godine, upravo riječima koje su se danas čule, pokušava poslati pozitivna emocija iz ovog grada - da bi svima u BiH bilo bolje.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević iskazao je zahvalnost patrijarhu za posjetu Mostaru.

- Prije svega, hvala za divne riječi koje trebaju da budu osnovica, polazna tačka za gradnju boljih odnosa. To pokušavamo posljednjih godina. Nadam se, poslije ovakvih Vaših riječi, da će to biti mnogo lakše, da će to biti mnogo bolji put. Hvala što ste došli, što ste nas udostojili Vaše posjete, mi ovdje u Mostaru to ćemo duboko cijeniti - naglasio je Milivojević.

Predstavnik Gradskog vijeća Salem Marić poželio je da ova današnja poruka mira, zajedništva iz Mostara ode što dalje, kao i da što prije bude završena obnova Hrama Svete Trojice, koji je jedan od simbola ovog grada.

Patrijarh će sutra od 9.00 časova svetu liturgiju u mostarskom Sabornom hramu.

Patrijarh će, kako je najavljeno, učestvovati i na donatorskom ručku, čija je namjena da se prikupe sredstva za završetak obnove mostarskog Sabornog hrama, koji je u potpunosti srušen 1992. godine.

Njegova svetost je prethodno posjetio Žitomislić i Prebilovce.