latinica  ћирилица
23/09/2023 |  18:50 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Ko su ideološki uzori Kristijana Šmita? (VIDEO)

Dok PIK pokušava da pruži legitimitet njemačkom državljaninu Kristijanu Šmitu, iz Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske analiziraju ko je on ustvari, kakvu politiku zastupa i za kakve vrijednosti se zalaže?
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

U zvaničnom dokumentu iznose brojne detalje potkrijepljene istorijskim činjenicama. Naglašavaju da su Šmitovu političku karijeru u Njemačkoj obilježili brojni skandali, o kojima su izvještavali i tamošnji mediji.

Šmit je postao predmet ismijavanja u sopstvenoj zemlji, u jednoj od najgledanijih emisija "Neo magazin rojal" na njemačkoj ZDF televiziji, koja je prikazana u martu ove godine. Sam naziv emisije podijeljen na veb platformama nosi naziv "Kako njemački političar prijeti demokratiji u BiH"?

U emisiji njemačkog državljanina na satiričan način povezuju sa nacističkom ideologijom, potkrepljujući to njegovim djelima. Ono što nije satira, već činjenice, jeste dokumentacija Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske, koji je sa svojim saradnicima analizirao politički angažman Kristijana Šmita i strukture koje stoje iza njega.

Direktor ovog centra Dušan Pavlović kaže da je cilj da šira javnost i politički rukovodioci sazna ko je Šmit, kakvi su mu ili ko su mu ideološki i politički uzori, koga on ustvari u svojoj matičnoj državi poštuje, proslavlja i protežira.

U emisiji ZDF-a prikazan je video kada Šmit polaže vijence nacističkim vojnicima Vermahta koji su bili u sastavu SS brdske divizije. Da su uniforme nošene ovom prilikom iz vremena nacističke Njemačke, navodi se u istraživačkom dokumentu republičkog Centra za društveno-politička istraživanja. Istoričari su po ovom pitanju jasni, iako je nacistička Njemačka poražena u Drugom svjetskom ratu, ta ideologija živi i danas. Kažu da je skandalozno da postoji njemački političar koji je spreman da podrži sljedbenike te ideologije.

- Bilo kakvo odavanje počasti pripadnicima nacional-socijalističke partije, odnosno pripadnicima njemačkih oružanih snaga iz Drugog svjetskog rata ili članstvo organizacijama koja njeguju tradiciju na pripadnike njemačkih snaga tokom Drugog svjetskog rata, znači poštovanje te ideologije - kaže profesor Goran Latinović, član UO Centra za društveno-politička istraživanja.

Centar za društveno–politička istraživanja Srpske u zvaničnom objavljenom dokumentu navodi da je Šmit, kao bivši pripadnik brdske divizije, te bivši državni sekretar i potonji član organizacije "Krug pripadnika društva brdskih trupa" - koja otvoreno i sistematično protežira nacističke heroje, neko ko je zastupao interese iste divizije i koji ju je svesrdno branio.

- Šmit je čovjek koji očigledno nema skrupula, koji se vodi lažima, koji nosi u sebi ideološku matricu o nama Slovenima i Srbima i to negdje možda objašnjava zašto on pravi političku situaciju u Bosni i Hercegovini u smislu okupljanja radikalnih muslimanskih struktura oko sebe i drugih. Mogli bismo da otvorimo druga pitanja u smislu zašto Njemačka šalje takvog čovjeka ovdje - ističe Pavlović.

Da li su oni koji su poslali Šmita u BiH znali koga šalju ili je na pomolu možda nova afera "Valdhajm", koja se odnosi na nekadašnjeg generalnog sekretara UN Kurta Valdhajma, za koga se ispostavilo da je kao SS oficir učestvovao u borbama na Kozari 1942? Upravo tada veliki broj Srba civila otjeran je u koncentracioni logor Јasenovac.