latinica  ћирилица
23/09/2023 |  19:43 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Amidžić: Ekonomska realnost - veći priliv sredstava za Srpsku od indirektnih poreza

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je da je posao utvrđivanja privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa morao biti urađen i da mu je drago da je ministar finansija Federacije BiH Toni Kraljević imao dovoljno snage da politiku stavi na jednu stranu, a ekonomsku realnost na drugu.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

Prema Amidžićevim riječima, da kojim slučajem nisu usvojili koeficijente do kraja godine, Republika Srpska bi dobila manje nego što joj pripada po krajnjoj potrošnji.

- To je bio posao koji se morao uraditi i nije bio pitanje političkih pregovora, već rezultat ekonomske aktivnosti u našem entitetu koji je u trećem kvartalu bio takav da je po osnovu indirektnih poreza više pripadalo Republici Srpskoj. Sutra da se desi da koeficijenti moraju ići u korist FBiH, ne bih mogao ništa drugo nego da prihvatim ono što je ekonomska realnost - rekao je Amidžić za ATV.

Govoreći o sastancima predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama, Amidžić je naveo da je to aktivnost koja će sigurno biti nastavljena jer je važna za razmjenu mišljenja i utvrđivanje načina na koji će zaštiti interese Republike Srpske.

On je naglasio da će BiH morati da koriguje troškove, odnosno da budu niži u odnosu na ovu godinu.

- Tačno je, za 2024. godinu nedostaje 37 miliona KM, ali ako ćemo se ponašati odgovorno to su mali iznosi koji se kroz uštedu mogu namiriti - rekao je Amidžić.

Amidžić je ponovio da nije opravdan zahtjev ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji se odnosi na izdvajanja za naoružavanje Oružanih snaga BiH, te smatra da Ministarstvo odbrane treba da ide u pravcu toga da bude servis građanima u slučaju elementarnih nepogoda i slično.