latinica  ћирилица
23/09/2023 |  19:46 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Počeo naučni skup "Kritičko izdanje djela Ive Andrića" (VIDEO)

U organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta, u Andrićgradu se održava dvodnevni naučni skup "Kritičko izdanje djela Ive Andrića".
Republika Srpska – Višegrad – kultura - Foto: SRNA
Republika Srpska – Višegrad – kulturaFoto: SRNA

Na skupu učestvuju priređivači koji su istraživali rad velikog nobelovca, s ciljem da se javnosti predstavi sveukupno Andrićevo djelo kao veliki nacionalni i naučni projekat.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Milo Lompar rekao je da "Kritičko izdanje djela Ive Andrića" predstavlja kulturni poduhvat prvog reda.

- Zadužbina Ive Andrića je objavila naučno strogo definisano izdanje tekstoloških komentara i to je nešto što u svakoj kulturi predstavlja osnov za kulturnu reprezentaciju jednog klasika kakav je Andrić. Andrićev institut je odlučio da organizuje naučni skup gdje bi priređivači ovog izdanja referisali o aspektima Andrićevog djela koji su oni priređivali i time stvorili temelj za dublje razumijevanje njegovog ukupnog djela - istakao je Lompar.

Lompar je rekao da je Andrićeva ostavština velika i da ima mnogo ličnih bilješki, te da je sve to sada prvi put štampano.

Rukovodilac projekta "Kritičko delo Ive Andrića" Zorica Nestorović rekla je da je riječ o naučnom projektu Zadužbine Ive Andrića, koji je počeo kada je Izvršni odbor SANU na prijedlog Odjeljenja jezika i književnosti SANU imenovao Upravni odbor Zadužbine, koji je donio odluku da otpočne izrada "Kritičkog izdanja dela Iva Andrića".