latinica  ћирилица
23/09/2023 |  22:00 | Autor: RTS

Održan 21. protest "Srbija protiv nasilja"

U Beogradu je održan 21. protest "Srbija protiv nasilja".
"Srbija protiv nasilja" (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
"Srbija protiv nasilja" (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Poslije okupljanja ispred Doma Narodne skupštine i obraćanja govornika građani su prošetali "medijskom trasom" do zgrade Radio-televizije Srbije, gdje su ponovljeni zahtjevi koji se tiču ove medijske kuće - da se objektivno izvještava, da u informativnom programu ravnomjerno budu zastupljeni predstavnici vlasti i opozicije, proporcionalno zastupljenosti u Skupštini.

Prvi put na bini ispred Narodne skupštine su se našli i političari, poslanici dijela opozicije koji su nedavno potpisali "Dogovor za pobjedu".

Predstavnici dijela opozicije su ranije predali zahtjeve rukovodstvu RTS-a u kojima, između ostalog, traže pokretanje nove debatne emisije u večernjim časovima na Prvom programu i da se, pored grupnog učestvovanja, njihovi predstavnici pozivaju i u emisije samostalno, bez, kako kažu, nužnog prisustva partija na vlasti.

Od ranije poznati zahtjevi protesta su momentalna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, te zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smjenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju, prenijeli su beogradski mediji.