latinica  ћирилица
24/09/2023 |  08:07 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Parastos povodom 31 godine od srpskog stradanja u Podravanju

U Crkvi Svete Ognjene Marije u Podravanju kod Srebrenice danas će biti služen parastos za 60 srpskih vojnika i civila iz ovog sela, od kojih je trideset dvoje ubijeno 24. septembra 1992. godine.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je Srni da će parastosom, prisluživanjem svijeća za pokoj duša stradalih i polaganjem cvijeća kod spomen-ploče na ulazu u crkvu biti obilježena 31 godina od stradanja ovog sela i njegovih mještana.

Kao i ostala srpska sela oko Srebrenice i Bratunca, te dijelom Milića i Zvornika, Podravanje su napale muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela, te Žepe.

Sinhronizovanom akcijom opkolile su ovo planinsko srpsko selo i presjekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima, te počinile zločine nad stanovništvom, a selo opljačkale i popalile.

Među ubijenim 24. septembra 1992. godine bilo je i sedam žena iz Podravanja, a za ove zločine još niko nije odgovarao.

Nakon cjelodnevne borbe jedna grupa mještana je, uz velike gubitke, ipak uspjela da se uveče izvuče iz okruženja i preživi.

U organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih datuma Srebrenice, mještana Podravanja i porodica stradalih, biće služen parastos za sve srpske vojnike i civile iz ovog sela stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te položeno cvijeće na spomen-ploču koja je prije 2012. godine postavljena i osveštana na zidu lokalne crkve.