latinica  ћирилица
24/09/2023 |  08:51 ⇒ 10:23 | Autor: SRNA

Na smotri veterana učestvovalo 13 kud-ova iz Srpske

U Modriči je održana Druga smotra folklora na kojoj su se predstavili veterani 13 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske.
Modriča - kultura - folklor - Foto: SRNA
Modriča - kultura - folklorFoto: SRNA

Organizator manifestacije, koja je održana sinoć u Srpskom kulturnom centru, pod pokroviteljstvom opštine Modriča, je Sekcija veterana Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ Modriča.

Rukovodilac Sekcije veterana KUD-a "Modriča" Danka Todorović rekla je Srni da zbog kiše ovogodišnja manifestacija nije počela defileom kulturno-umjetničkih društava ulicama Modriče.

- Pozivu na smotru veterana, koja bi u Modriči trebala prerasti u tradicionalnu manifestaciju kulture, odazvali su se Gradsko Kulturno-umjetničko društvo /GKUD/ "Dubičanke" iz Kozarske Dubice, GKUD "Alat-Svislajon" Trebinje, Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ "Beli anđeo" iz Srpca, SKUD "Semberija" iz Bijeljine, KUD "Doboj" iz Doboja, KUD "Una" iz Novog Grada, KUD "Brio-Rudar" iz Maslovara, KUD "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada sa sekcijom iz Ribnika, KUD "Mladost" Pale, te kulturno-umjetnička društva "Vranjak" iz mjesta "Vranjak" i "Zoran Tomušilović" iz mjesta Dugo polje-Botajica kod Modriče - navela je Todorovićeva.

Ona je podsjetila da je Sekcija veterana KUD-a "Modriča" osnovana 2016. godine s ciljem očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog i umjetničkog dobra Modriče i ovog prostora Republike Srpske.

Todorovićeva je istakla da Sekcija veterana ima pripremljenih sedam koreografija sa različitim nošnjama, koje su nabavljene na razne načine.

Manifestaciju, kojoj je u velikoj sali Srpskog kulturnog centra prisustvovalo više od 200 posjetilaca, otvorio je načelnik opštine Modriča Јovica Radulović, koji je rekao da lokalna vlast podržava sve manifestacije kulture i istakao da se Smotrom folklora velikom broju posjetilaca Modriče predstavlja kultura ove lokalne zajednice.