latinica  ћирилица
24/09/2023 |  09:31 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Mastilović: Zakon o memorijalnom centru - dugoročni bošnjački nacionalni i politički projekat

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je nametanje izmjena zakona o Memorijalnom centru u Potočarima dio dugoročnog bošnjačkog nacionalnog i političkog projekta s ciljem da se održi mit o "srpskim agresorima i bošnjačkim žrtvama".
Draga Mastilović - Foto: SRNA
Draga MastilovićFoto: SRNA

Mastilović je pojasnio da je pogrešno misliti da je nametanje izmjena zakona o Memorijalnom centru u Potočarima u smislu formiranja "instituta za nauku i obrazovanje" plod promišljanja Kristijana Šmita, nego da je namjera, uz podršku stranih mentora, održati mit o Srbima kao "genocidnom narodu" i Republici Srpskoj kao "genocidnoj tvorevini", koja kao takva nema pravo na postojanje.

- To je još jedan jasan pokazatelj da postoji čvrsta sprega dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političkih i nacionalnih ideologa u nastojanjima da se Srbi u očima svjetske javnosti, i to ni manje ni više nego "kroz obrazovanje mladih generacija u Evropi", predstave kao genocidan narod i da se na taj način opravda genocid koji je nad srpskim narodom izvršen u okvirima Drugog svjetskog rata na ovom prostoru - rekao je Mastilović Srni.

On je naveo da u ovom slučaju posebno iritira uloga jednog njemačkog političara u tim nastojanjima, koji bi trebao, prije svega, da oda počast nevinim žrtvama zločina koje su njegovi sunarodnici počinili na ovim prostorima.

- Na sve ovo Republika Srpska može i treba da odgovori jačanjem institucionalnih kapaciteta istorijske nauke i sistematskim istraživanjem zločina koji su nad srpskim narodom provođeni tokom 20. vijeka, a posebno istraživanjem i publikovanjem zločina genocida iz perioda Drugog svjetskog rata - zaključio je Mastilović.

Kristijan Šmit nametnuo je izmjene Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima kojim je predviđeno formiranje "institut za nauku i obrazovanje", a najavio je i "pravljenje registra ratnih zločinaca i zabranu njihovog imenovanja na funkcije".