latinica  ћирилица
24/09/2023 |  11:41 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Donatorski ručak za obnovu Sabornog hrama u Mostaru (FOTO)

U Mostaru je održan donatorski ručak za obnovu Saborne crkve Svete Trojice kojoj je prisustvovalo više od 300 zvanica.
Saborni hram u Mostaru - Foto: RTRS
Saborni hram u MostaruFoto: RTRS

Donatorskom ručku prisustvuovali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te mnogobrojni visoki zvaničnici iz Srpske, Federacije BiH, regiona, gradonačelnici i načelnici opština i drugi gosti.

Srpski patrijarh jutros je služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Mostaru, uz sasluženje 14 episkopa.

Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru mitski objekat za srpski narod u Hercegovini i da je veoma važno obezbijediti sredstva za završetak ove svetinje.

- Ovo je mitski objekat za srpski narod u Hercegovini, cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi , jedan od najvećih hramova koje je ikada izgradila SPC. Zato je važno da smo danas ovdje - rekao je Dodik uoči donatorskog ručka.

Foto: RTRS

Saborna crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara.

Saborna crkva svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.