latinica  ћирилица
24/09/2023 |  12:09 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Dodik: Važno završiti obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru mitski objekat za srpski narod u Hercegovini i da je veoma važno obezbijediti sredstva za završetak ove svetinje.
Milorad Dodik - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Ovo je mitski objekat za srpski narod u Hercegovini, cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi , jedan od najvećih hramova koje je ikada izgradila SPC. Zato je važno da smo danas ovdje - rekao je Dodik uoči donatorskog ručka u hotelu "Mepas" za obnovu Saborne crkve na koji su pozvani visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, te načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti.

On je naglasio da je to pokazatelj sabiranja, okupljanja, snage, da se obnovi ova svetinja koja je srušena u zločinačkom činu snaga hrvatske odbrane i muslimana.

- Vjerujem da je današnji dan važan po tome što je ovdje Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, ali i zato što ćemo, vjerujem, obezbijediti sve dodatna potrebna sredstva da završimo ovaj hram onako kako je i predviđeno projektom i da bude predat našim vjernicima, vjerujućem narodu. Drago mi je što vidim zaista mnogo ljudi ovdje koji su došli da budu zajedno - istakao je Dodik.