latinica  ћирилица
24/09/2023 |  12:58 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Za Saborni hram u Mostaru Srpska izdvaja šest miliona KM (VIDEO)

Republika Srpska će u narednoj godini izdvojiti šest miliona maraka za dovršetak obnove Sabornog hrama u Mostaru poručio je danas iz tog grada predsjednik Srpske Milorad Dodik. Na Donatorskom ručku okupio se veliki broj zvaničnika iz Srpske, Federacije, Srbije, Crne Gore i očekuje se da će biti prikupljena neophodna sredstva kako bi ovaj Hram, u ratu porušen, konačno u potpunosti bio obnovljen.
Hram Svete Trojice u Mostaru - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Hram Svete Trojice u MostaruFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Bliži se trenutak konačne obnove Sabornog hrama Svete trojice u Mostaru. Nakon donatorskog ručka izvjesno je da će ovaj katedralni hram, ponovo punim sjajem zasijati i nastaviti da bude ono što jeste - stub duhovnosti i okupljanja Srba u dolini Neretve.

- Јa lično sam duhovno osnažen, osvježen i utješen i tako ću otići odavde, prije svega zbog konstatacije da Grad živi punim plućima, da ono što je za mene naročito važno i da je supština za sve ljude koji žigve ovdje, da su se bogomolje koje su bile porušene obnovile - rekao je patrijarh srpski.

Institucije Republika Srpska uvijek su bile uz srpski narod u Hercegovini, kaže predsjednik Dodik.

- Od 2010. kada je počela obnova u ratu do temelja srušene pravoslavne svetinje, Srpska je finansijski pomagala uzdizanje hrama iz ruševina. U narednoj godini obezbijeđena su značajna sredstva za dovršetak radova. Srpska čini sve da u saradnji sa gradskim i federalnim vlastima poboljša uslove za život preostalih 4.000 Srba u Mostaru - poručio je predsjednik Milorad Dodik.

Dodao je da će Srpska u idućoj godini obezbijediti šest miliona KM za završatak obnove ovog hrama.

- Ako za 2025. godinu bude falilo sredstava, preuzećemo obavezu da to završimo - istakao je predsjednik Srpske. 

"Ko je došao da bude tvrdica ili rasipnik pogriješio je mjesto, obnavljanjem hrama obnavljamo mir" - ove riječi nekada vladike zahumsko- hercegovačkog, a danas dizeldorfskog i njemačkog, Grigorija gromko su odjeknule na donatorskom ručku i ponukale mnoge ne samo iz Republike Srpske da darivanjem novca sebe upišu u vječnu listu ktitora pravoslavne svetinje izgrađene još za vrijeme Osmanskog carstva.

- Ovaj hram i crkva uvijek će biti simbol Mostara. Hram je izgrađen da bi služio, a služiti miru znači neprestano se boriti za mir - poručio je vladika Grigorije.

Pomoć najavljuju i iz Vlade FBiH, ali i regiona.

- Ovaj budžet smo naslijedili i u njemu smo osigurali 50.000 KM za ovaj hram. Želja nam je da u idućoj godini federalna vlada predvidi sredstva kojim ćemo podržati izgradnju hrama i da se konačno okonča ovaj kompleksni posao - izjavio je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Opština Nikšić je namijenila određene sredstva za obnovu Hrama koja će biti uplaćena u oktboru.

- Zadovoljstvo mi je što će za vrijeme mog mandata i grad Nikšić sebe ugraditi u obnovu Hrama koji je zaista jedan od simbola pravoslavlja i srpskog naroda na Balkanu - rekao je načelnik Nikšića Marko Kovačević.

Na donarskom ručku predstavljeno je idejno rješenje za završetak radova na Sabornom hramu, a u zavisnosti od prikupljenog novca zavisiće i rokovi završetka svih radova.