latinica  ћирилица
24/09/2023 |  15:05 ⇒ 15:53 | Autor: RTRS

Arlov: KFOR i EULEKS da zaštite Srbe na Kosmetu

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da je novonastala situacija u selu Banjska u opštini Zvečan veoma teška za srpski narod na sjeveru i uopšte na Kosovu i Metohiji koji je potpuno fizički nezaštićen i prepušten sam sebi.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

Arlov je rekao da je zabrinut za bezbjednost i život Srba u ovakvoj situaciji, koja se još ne smiruje, te pozvao međunarodne snage Kfora i Euleksa, koji imaju zadatak i mandat da sačuvaju mir i stabilnost, da tako i urade na prostoru cijelog Kosova i Metohije.

- Putevi su zatvoreni, blokirani administrativni prelazi i ugrožen normalan život. Posebno brinem za monaštvo u manastiru Banjska i osuđujem da se vjerski objekti koriste za oružane sukobe, ma ko ih koristio - naveo je Arlov i dodao da pravoslavna vjera ne dozvoljava tako nešto.

On je rekao da je životna situacija za srpski narod na sjeveru Kosova teška od novembra prošle godine - tortura, hapšenja, zatvaranja, zastrašivanja, ali da ova novonastala na ruku ide samo Prištini i premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju da sprovede plan iseljavanja Srba, saopšteno je iz Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Arlov je istakao da, iako su srpskom narodu u istoriji porušili na hiljade pravoslavnih svetinja, hramova i manastira, Srbi su opet svojom vjerom vaskrsli, izgradili ljepše, sjajnije i novije.

- Nama ostaje jedino da budemo uz njih i apelujemo na sve faktore da prevlada i pobijedi mir - rekao je Arlov.

Prištinska policija saopštila je da je u selu Banjska noćas izvršen napad na policijsku jedinicu u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen.

Kurti je na društvenim mrežama za napad optužio Srbe sa sjevera Kosova i Srbiju, ne čekajući da policija utvrdi sve okolnosti i objavi saznanja o događaju u Banjskoj.