latinica  ћирилица
24/09/2023 |  18:00 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

OBA - produžena ruka nekadašnjeg AID-a? (VIDEO)

Šta nam govori hapšenje Salka Zildžića, poslanika SDA u federalnom Parlamentu, kod koga je na graničnom prelazu prema Srbiji pronađen pištolj i iskaznica Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH? Kakva je uloga stranke Bakira Izetbegovića u radu OBA-e i da li je ona kroz kadrove SDA produžena ruka nekadašnjeg bošnjačkog AID-a?
OBA - Foto: RTRS
OBAFoto: RTRS

Godinama su stručnjaci tvrdili da Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH kontroliše Stranka demokratske akcije. Tokom godina mnoge afere vezale su se za ovu agenciju, najviše u vrijeme mandata Osmana Mehmedagića Osmice.

Posljednji slučaj hapšenja poslanika SDA u Predstavničkom domu federalnog parlamenta Salka Zildžića, kod koga je granična policija Srbije pronašla pištolj i legitimaciju Obavještajno-bezbjednosne agencije, navelo je mnoge da se zapitaju ko kontroliše OBA-u i za koga ona radi?

- Pitam se kakvim načinom, kojim povodom je dotični gospodin zaslužio da mu se da ta legitimacija ako nije iz stranačkog vrha preko Bakira Izetbegovića, a zna se šta je Osmica bio kod njega. Mislim da je ovo stvaranje jednog paralelnog sistema, obavještajnog sistema Stranke demokratske akcije - kaže bivši direktor Policije Republike Srpske Dragomir Andan.

Oni koji prate rad Obavještajno-bezbjednosne agencije primjećuju sličnost njenih metoda sa metodama nekadašnjeg bošnjačkog AID-a -  Agencije za istraživanje i dokumentaciju. Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević i ranije je upozoravao da je AID i dalje prisutan kroz strukture OBA-e.

- OBA je u stvari jedna muslimanska tajna policija koju je Osmica pravio za mlade muslimane i za muslimansko bratstvo. Pravio je pomalo i za strane obavještajne službe. Sarađivao je sa Britancima, djelimično i sa turskom obavještajnom zajednicom, pa i sa Nijemcima u određenoj mjeri - tvdi Galijašević.

Odmah po privođenju Zildžića, u njegovu odbranu stao je, ko drugo do Bakir Izetbegović. Vjerovatno onaj koji mu je preko Osmice i pribavio legitimaciju OBA-e. Pitanje je samo koliko vedeta Stranke demokratske akcije nelegitimno maše iskaznicama Obavještajno-bezbjednosne agencije.

- Ovaj slučaj samo pokazuje ono što smo mi svi znali. Eklatantan primjer činjenice koju smo poznavali svi mi, ali i vi novinari, a to je da je OBA u proteklih 7-8 godina bila privatizovana i pod nadzorom jedne političke stranke - ističe Predrag Kožul, član Zajedničke komisije nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci, naglašava da se takva OBA izdigla iznad zakona i potčinila samo jednoj političkoj partiji u BiH, kako bi radila isključivo po njihovom nalogu.

Nakon terorističkog napada Al Kaide u Njujorku 11. septembra 2001. i SAD su prepoznale prijetnju u bošnjačkom AID-u, kasnije inkorporirane u OBU. Deset godina poslije, Melvid Јašarević pucao je na Američku ambasadu u Sarajevu. O kretanju Јašarevića OBA je bila upoznata od strane Granične policije BiH.

Bivši direktor Policije Srpske Dragomir Andan upozorava da je i danas u BiH snažno prisustvo paraobavještajnih struktura.

- Znajući neke moje bivše kolege Bošnjake ili muslimane kako smo ih zvali, njihov ratni put i dejstvo, ja ne vjerujem da je SDA ugasila i s razlogom sumnjam da postoji paraobavještajna organizacija kod njih - kaže Andan.

Osman Mehmedagić Osmica je uklonjen iz OBA-e, ali očigledno da njegovi kadrovi i dalje vedre i oblače tom agencijom. Salko Zildžić je priznao krivicu i biće osuđen na kućni pritvor od godinu dana. Ali šta će učiniti Tužilaštvo BiH, ali i OBA jer odgovora ko je Zildžiću dao službenu legitimaciju još nema.