latinica  ћирилица
24/09/2023 |  18:25 ⇒ 18:59 | Autor: Agencije

NASA-ina sonda s uzorkom opasnog asteroida stigla na Zemlju (VIDEO)

NASA-ina svemirska kapsula, koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzetog prije tri godine s površine asteroida Benu, uspješno je sletjela na Zemlju nakon što ju je padobranom spustila sonda svemirske agencije OSIRIS-REx. U prenosu uživo američke svemirske agencije vidi se kako se kapsula, koja bi, prema procjeni NASA-e trebala nositi oko 250 grama materijala prikupljenog na Beniju, spušta uz pomoć padobrana u američkoj državi Јuta.
Spuštanje svemirske kapsule, ilustracija (Foto: EPA-EFE/XINHUA) -
Spuštanje svemirske kapsule, ilustracija (Foto: EPA-EFE/XINHUA)

Odmah po slijetanju uzorak je prevezen na ispitivanje u NASA-ine laboratorije u Teksasu. Uz pomoć 60 različitih naučnih pristupa tim koji čini oko 200 stručnjaka nada se da će uspjeti analizirati kamenje i prašinu s asteroida u nastojanju da otkrije trag o tomu na koji je način nastao život na Zemlji.

Dugo očekivani povratak sonde

NASA-ini naučnici dugo su čekali na povratak OSIRIS-REx-a (akronim za Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer). Lansiran je iz NASA-ine svemirske luke Kejp Kanaveral na Floridi u septembru 2016, a na Beni je stigao otprilike dvije godine kasnije.

Pošto je ispustila uzorak, sonda je odmah nastavila put prema drugome asteroidu nazvanom Apofis koji kruži blizu Zemlje. Misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Univerziteta Arizone, na Zemlju je donijela treći uzorak asteroida, dosad daleko najveći, nakon dvije slične japanske misije u zadnjih 13 godina.

Asteroid periodično prolazi relativno blizu Zemlje

Asteroid Benu otkriven je 1999. i svakih šest godina prolazi relativno blizu Zemlje. Prečnik Benija je 500 metara i potiče iz ranog perioda Sunčevog sistema pa bi naučnicima mogao dati vrijedne informacije o porijeklu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje, a mogao bi sadržavati čak i organske molekule potrebne za nastanak života.

- Doslovno gledamo geološke materijale koji su se formirali prije nego što je Zemlja postojala - rekao je prošli mjesec Dante Laureta, glavni naučnik misije sa Univerziteta u Arizoni.

Najopasniji asteroid u Sunčevom sistemu

Naučnici veruju da će hemijski sastav uzorka otkriti nove informacije o formiranju planeta prije 4,5 milijarde godina, kao i neke naznake o postanku života na Zemlji.

Oni takođe mogu pružiti dodatna saznanja o asteroidu Benu što je od suštinskog značaja za razvoj metoda odbijanja ovakvih asteroida na osnovu njihovog sastava.

Preteča ove misije je Genezis, kapsula koja je 2004. godine donijela na Zemlju uzorke solarnog vjetra. Padobran se tada nije otvorio i kapsula je udarila u tlo brzinom većom od 300 kilometara na čas, pukla je i sadržaj je ispao.