latinica  ћирилица
24/09/2023 |  19:32 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

U Istočnom Sarajevu otvoren 24. Lutfest (VIDEO)

Predstavom "Vuk i sedam jarića" u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša u Istočnom Sarajevu je otvoren 24. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lutfest 2023.
Lutfest - predstava "Vuk i sedam jarića" - Foto: SRNA
Lutfest - predstava "Vuk i sedam jarića"Foto: SRNA

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest 2023 svečano je večeras otvoren u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavom "Vuk i sedam jarića" u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša i u režija Davora Dragojevića.

Savjet Festivala ove godine je plaketu "Zlatna anima - Radoslav Lazić" dodijelio Pozorištu lutaka Niš za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva, a povodom jubileja - 65 godina postojanja ovog pozorišta.

Plaketu je uručio direktor i selektor 24. Lut festa Vitomir Mitrić.

Ova nagrada biće uručena i Pozorištu "Tulevski" iz Estonije za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva koja traje 35 godina, prilikom izvođenja predstave "Mala drvena kuća".

Mitrić je Srebrnu plaketu grada Istočno Sarajevo uručio profesoru Bonji Lungovu iz Bugarske i predsjedniku stručnog žirija festivala za izuzetan doprinos razvoju lutkarskog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu.

Umjetničku sliku, rad slikara Borka Močevića, direktoru ovog pozorišta Milici Radulović uručio je zamjenik načelnika ove opštine Aleksandar Kostović koji je u prigodnom obraćanju naglasio značaj i ulogu ovog festivala u kulturnom životu Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, sa posebim akcentom na edukaciju djece i omladine.

Festival će biti održan od 24. do 29. septembra pod motom "Glumac, lutka, animacija".