latinica  ћирилица
24/09/2023 |  19:44 | Autor: TANЈUG

Borelj osudio napad, razgovarao s Kurtijem i Vučićem

Kancelarija za spoljne poslove EU (EEAS) saopštila je da je "poslije današnjih kukavičkih i gnusnih napada na pripadnike kosovske policije'' visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i da je nazvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Borelj je, kako se navodi u saopštenju, najoštrije osudio "današnju agresiju". On je uputio i saučešće porodci, kolegama i voljenima policajca koji je izgubio život dok je vršio dužnost, i poželio brz oporavak povrijeđenom policajcu.

Borelj je takođe nazvao i predsjednika Srbije Vučića, navodi se u saopštenju.

Borelj je još jednom pozvao napadače da se predaju i da puste poklonike da bezbjedno napuste manastir Banjska, pozivajući i na uspostavljanje mira i stabilnosti.

U saopštenju se još dodaje da Euleks kao drugi faktor bezbjednosti prati situaciju na terenu i ostaje spreman da podrži privremene prištinske institucije u obezbjeđivanju stabilnosti i bezbjednosti, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa Kforovom misijom NATO.