latinica  ћирилица
25/09/2023 |  08:11 ⇒ 08:16 | Autor: Agencije

Zelenski i Trudo aplaudirali veteranu SS divizije (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski i premijer Kanade DŽastin Trudo pozdravili su aplauzom bivšeg vojnika zloglasne SS 1. Galicijske divizije Јaroslava Hunku (98), koji je prisustvovao sjednici parlamenta u Otavi, prenio je Asošiejted pres.
Zelenski i Trudo (Foto: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT) -
Zelenski i Trudo (Foto: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT)

Na jednoj od fotografija nasmijani Zelenski pokazuje stisnutu pesnicu, dok su u njegovoj blizini njegova supruga Elena i Trudo.

Kako je naveo AP, dvojica lidera su aplaudirala Јaroslavu Hunki koji se borio u tzv. Prvoj ukrajinskoj diviziji u Drugom svjetskom ratu a potom emigrirao u Kanadu.

Međutim, riječ je o 14. Vafen grenadirskoj diviziji SS, poznatoj kao 1. galicijska divizija.

Na video-snimcima se vidi kako kanadski poslanici aplaudiraju bivšem borcu nacističke jedinice, za ovu priliku nazvanom "kanadsko-ukrajinski ratni veteran".

Prvu galicijsku diviziju formirali su nacisti 1943. godine kada je Sovjetski Savez preuzeo primat na Istočnom frontu. Činilo ju je oko 80.000 dobrovoljaca, mahom Ukrajinaca, iz regiona Galicije koji je zahvatao područje današnje jugozapadne Poljske i zapadne Ukrajine.

Zloglasna jedinica je učestvovala u brutalnim operacijama širom Poljske i sovjetske Ukrajine, a optužena je za masakre i druge zločine nad poljskim, jevrejskim i ruskim stanovništvom. Crvena armija je stala na put njenim nedjelima u julu 1944. Ubrzo je preimenovana u Ukrajinsku nacionalnu armiju da bi se poslije pada Berlina, u maju 1945, predala zapadnim saveznicima. Nakon rata mnogi pripadnici 1. galicijske divizije su prebjegli u Kanadu, gdje sada postoji velika ukrajinska zajednica.

Obrativši se u parlamentu u Otavi, Zelenski je rekao da je Kanada bila na svjetloj strani istorije za vrijeme prethodnih ratova, a potom zahvalio Trudou na nesebičnoj podršci te zemlje ukrajinskim naporima protiv Rusije.

Nije prvi put da Zelenski pokazuje otvorenu naklonost prema nacizmu, a zvaničnom Kijevu je ta ideologija veoma bliska, što je isplivalo na površinu nakon Majdana 2014. u Kijevu.

Nedavno je i bivši predsjednik Ukrajine Petar Porošenko fotografisan u vojnoj uniformi na kojoj je našiven nacistički simbol – "crno sunce", poznato i kao Sonnenrad.

S tim u vezi je i jedan od ciljeva ruske Specijalne vojne operacije – denacifikacija Ukrajine, prenosi RT Balkan.