latinica  ћирилица
25/09/2023 |  09:16 | Autor: SRNA

Brnabić: Kurti snosi najveću odgovornost za događaje u Banjskoj

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da najveći dio odgovornosti za događaje u selu Banjska kod Zvečana na premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju, ali da je ogroman dio i na međunarodnoj zajednici.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs)

Brnabićeva je, komentarišući događaje u Banjskoj gdje je juče ubijen kosovski policajac i troje Srba, istakla da je krv albanskog policajca na rukama Kurtija, jer da nije bilo njegove politike ni taj čovjek ne bi bio mrtav.

- Oni /albanski policajci/ nisu imali šta da traže tamo. Da je bilo međunarodne politike u skladu sa Rezolucijom 1244 UN taj čovek, takođe, ne bi bio mrtav, kao ni ovi ostali /Srbi/ - rekla je Brnabićeva za TV Pink.

Ona je rekla da posao albanskih policajaca nije bio da sklanjaju sa puta u Banjskoj bilo šta.

- Mislim da je u tome pričao i rođak ubijenog policajca. I Albancima tamo je sasvim jasno da ni albanski životi Kurtiju ne znače ništa. To su za njega sve pioni. Inscenirate sukob, pa onda zajedno sa međunarodnom zajednicom date sami sebi "kart blanš" da pobijete što više Srba na Kosovu i Metohiji i dalje idete u etničko čišćenje - rekla je Brnabićeva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je izjavio da su trojica Srba sa Kosova i Metohije stradala, od kojih dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, a postoji bojazan da je ubijen još jedan.

- Tokom noći u 2.46 grupa Srba sa Kosova postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova, zatim je došla kosovska policija koja je pokušala da ih ukloni. Nakon toga došlo do sukoba sa Srbima u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku i ranjeno još jedno lice - naveo je Vučić.

On je naveo da se u Banjskoj dogodilo to da su se Srbi sa Kosova i Metohiji pobunili ne želeći više da trpe teror premijera samoproglašenog Kosva Aljbina Kurtija.