latinica  ћирилица
25/09/2023 |  09:40 | Autor: TANЈUG

Olaf je teško optužen

Poljski ministar inostranih poslova Zbignjev Rau optužio je njemačkog kancelara Olafa Šolca za pokušaj miješanja u parlamentarne izbore u Poljskoj.
Olaf Šolc  (Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Olaf Šolc (Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Izbori će se održati sljedećeg mjeseca.

Optužba je uslijedila nakon što je Šolc izrazio zabrinutost jer Varšava, navodno, toleriše ilegalnu šemu izdavanja viza migrantima koji dolaze iz zemalja van EU.

- Najnovija izjava njemačkog kancelara Olafa Šolca krši principe suverene jednakosti zemalja, koja je jedan od temelja dobrih komšijskih odnosa i prijateljske saradnje sa Poljskom - napisao je Rau na društvenoj mreži X.

On je naglasio da su unutrašnja pitanja Poljske izvan nadležnosti njemačkog kancelara.

- Izjave u vezi s tim nagovještavaju pokušaj miješanja u unutrašnja pitanja Poljske i u predizbornu kampanju u zemlji - napomenuo je Rau.

Šef poljske diplomatije je pozvao Šolca da poštuje suverenitet Poljske i da se suzdrži od izjava koje štete odnosima dvije zemlje. 

Šolc je ranije zahtijevao "objašnjenje" Varšave u vezi sa navodima da je Vlada Poljske tolerisala ilegalnu viznu šemu u koju su bili umiješani migranti iz zemalja van EU.

On je govorio u prilog sprovođenju dodatnih mjera na granici sa Poljskom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke pozvalo je poljskog ambasadora u Berlinu na razgovor u vezi sa tim pitanjem.