latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:24 | Autor: Agencije

Karlovac: Stanje na terenu s migrantima je zabrinjavajuće

Zamjenik župana Karlovačke županije Dejan Mihajlović rekao je da je zabrinjavajuće to što politika na državnom nivou ne čini  dovoljno za smirivanje migrantske krize, jer je to na lokalnom nivou nemoguće. 
Migranti u Hrvatskoj  (Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Migranti u Hrvatskoj (Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno komentarišući nedavni incident na granici sa BiH kada su kod Slunja iz grupe migranata ispaljeni meci prema hrvatskim policajcima, naveo da je je ispitan slučaj, te da se smatra da je riječ o krijumčarskom sukobu migranata.

On je rekao da se na tom području povećava zaštita granice i pojačavaju mogućnosti registrovanja migranata koji uspiju da nezakonito uđu u zemlju, napominjući da su migranti koje građani susreću registrovani i da su zatražili međunarodnu zaštitu. 

Dodao je da su nezakoniti prelasci granica u blagom padu u odnosu na lani.

Mihajlović je naveo da je stanje na terenu s migrantima zabrinjavajuće iz više razloga. Istaknuo je da se stanovništvo osjeća nesigurno i da brine za svoju bezbjednost.

Kaže da se migranti kreću u sve većim grupama, te da je upitno da li policija ima kapacitet da kontroliše situaciju. Zbog toga je, kako je istakao, neophodna pomoć sa državnog nivoa. 

Ocijenjeno je da pomenuti slučaj na granici sa BiH izolovan i da ne predstavlja problem u odnosu na veliki broj nelegalnih ulazaka. Zbog toga iz karlovačke županije insistiraju da policija mora biti u stanju da obezbjeđuje granicu. 

Od 2015. godine evropska politika što se tiče migracija i azila dostigla je poziciju upravljanja migracijama koji jedino može da  doprinese stabilnosti, naglasilisu sagovornici.