latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:28 ⇒ 11:07 | Autor: sputniknews.com

Blokirani svi ulazi u selo Banjska na sjeveru KiM, Јarinje i Brnjak još uvijek zatvoreni

U selo Banjska u opštini Zvečan, na sjeveru KiM, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.
Selo Banjska, opština Zvečan (foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Selo Banjska, opština Zvečan (foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

Policija građanima govori da je u toku uviđaj i da će tek nakon toga biti dozvoljen ulazak u Banjsku.

Noć u selu Banjska protekla je mirno i tokom noći se nije čula pucnjava, a jutros je u samom selu i okolini prisutan još uvijek veliki broj policajaca.

Administrativni prelazi Јarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni i još nema informacija kada će doći do normalizacije saobraćaja.

Tokom noći veliko nevrijeme pogodilo je sever Kosova i Metohije i usljed obilnih padavina i grmljavine došlo je do prekida električne energije u selima u opštini Zvečan. Građani su ostali sa prvim mrakom zaključani u svojim domovima i nisu izlazili napolje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju uveče da je ono što se događa na sjeveru KiM najteži dan za Srbiju od 2004. godine.

Naveo je da su, prema informacijama koje je ima Beograd, stradala trojica Srba, a postoji bojazan da je preminula i četvrta osoba. Ističe da je glavni krivac za sve Aljbin Kurti i da je njegova jedina želja da uvede Srbiju u sukob sa NATO-om.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je sinoć da se nastavlja operacija tzv. kosovske policije, koja, dodaje, sarađuje sa Kforom i Euleksom. U jučerašnjoj akciji zaplijenjena veća količina naoružanja, naveo je on.

Policija u Prištini je sinoć saopštila da je policija preuzela kontrolu i da je šest osoba uhapšeno.