latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:33 | Autor: RTRS

Miličević: Puna podrška Srbima na Kosovu i Metohiji

Predsjednik SDS-a Milan Miličević uputio je punu podršku mučeničkom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji koji trpi teror nelegitimnih struktura nelegalne takozvane države Kosovo.
Milan Miličević - Foto: Ustupljena fotografija
Milan MiličevićFoto: Ustupljena fotografija

- Uvjeren sam da do jučerašnjih nemilih događaja na Kosovu i Metohiji ne bi došlo, da ih nisu izazvale naoružane grupe Aljbina Kurtija koje maltretiraju srpski narod mjesecima od nelegitimnih izbora, poslije kojih su Srbima na sjeveru Kosova i Metohije, koji su ih bojkotovali, nedemokratski nametnute lokalne vlasti koje nemaju ni jedan odsto učešća u biračkom tijelu - naveo Miličević.

On je istakao da je ovo činjenica koje je čak svjesna i međunarodna zajednica i da, uprkos konstataciji francuskog predsjednika Emanuela Makrona da su za krizu na Kosovu i Metohiji odgovorni Kurti i albanski politički predstavnici, velike sile ne preduzimaju ništa da se zaustavi teror koji trpi srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini, nad kojom obavezu imaju UN u skladu sa Rezolucijom 1244, saopšteno je iz SDS-a.

- Svjetski mediji ignorišu patnje Srba sa Kosova i Metohije. Ćutali su i predstavnici međunarodne zajednice i svjetski mediji dok su albanski ekstremisti pucali na srpsku djecu sa badnjacima u rukama, a danas žure da osude Srbe za situaciju koju nisu izazvali, već trpe, mjesecima i godinama - napomenuo je Miličević.

On je upitao da li će međunarodna zajednica koja je preuzela mandat da čuva mir, biti saučesnik u novom pogromu i progonu Srba sa Kosova i Metohije, ukoliko srpski narod treba da nestane sa svojih ognjišta i kućnih pragova.

- Od međunarodne zajednice očekujem da poštuje rezolucije UN i mirovne sporazume, da preuzmu odgovornost za krhki mir na Kosovu i Metohiji, što im je i obaveza, te da zaustave samovolju i teror Albanaca nad Srbima - poručio je Miličević i dodao da mir treba da bude prioritet.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je izjavio da su trojica Srba sa Kosova i Metohije stradala u selu Banjska, od kojih dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, a postoji bojazan da je ubijen još jedan.

"Noćas u 2.46 grupa Srba sa Kosova postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova, zatim je došla kosovska policija koja je pokušala da ih ukloni. Nakon toga došlo do sukoba sa Srbima u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku i ranjeno još jedno lice", naveo je Vučić.

On je naveo da se u Banjskoj dogodilo to da su se Srbi sa Kosova i Metohiji pobunili ne želeći više da trpe teror premijera samoproglašenog Kosva Aljbina Kurtija.