latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:34 ⇒ 11:56 | Autor: RTRS

Košarac: Srpska uvijek nudi jasna rješenja u skladu sa Dejtonskim sporazumom

Republika Srpska uvijek nudi jasna rješenja u skladu sa Dejtonskim sporazumom za buduća kretanja u BiH, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Istakao je da je to jedini mogući i održiv model.

- Sve druge opcije su opasni i neizvjesni presedani, što konačno treba da shvate svi nedobronamjerni stranici. Lažni visoki predstavnik Šmit i pojedine zapadne diplomate, prvenstveno misleći na američkog ambasadora, modeliraju rješenja izvan dejtonskog okvira. To je za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo - istakao je Košarac u objavi na Instagramu.

Naveo je da Republika Srpska insistira na dosljednoj primjeni slova Dejtona i dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma, koji, kako je istakao, "nikada nam ništa dobro nije donio".

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Naš stav je da BiH za sva buduća kretanja treba da obezbijedi takvu vrstu suverniteta da sve političke odluke donose legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda kroz dogovor dva entiteta, a nikako uticajem ili nametanjem bilo koga ko nije državljanin BiH - izjavio je Košarac.

Naglasio je da se pitanje Ustavnog suda BiH mora riješiti.

- Svjesni smo da pojedinci u nekim izmišljenim, samo njima znanim i jasnim ulogma, pokušavaju da modeliraju pravne propise i politička rješenja, posredstvom neustavnih pravosudnih institucija i Ustavnog suda BiH, koji u pravilu voljom bošnjačkih sudija i stranaca donosi odluke na štetu Republike Srpske. Svjesni takvih namjera, mi ćemo nastaviti da insistiramo na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će riješiti pitanje stranih sudija, što je za nas prioritetno pitanje, kao i na izmjenama Izbornog zakona - zaključio je Košarac.