latinica  ћирилица
25/09/2023 |  11:06 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Svi prilazi Banjskoj i dalje blokirani, bezbjednosna situacija napeta (VIDEO)

U selu Banjska u opštini Zvečan na sjeveru Kosova i Metohije i dalje ne može ući ni izaći nakon što je juče, poslije pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik takozvane kosovske policije.
Selo Banjska - Foto: TANЈUG
Selo BanjskaFoto: TANЈUG

Svi prilazi Banjskoj su blokirani jakim snagama policije, a oko sela je raspoređen veliki broj policajaca u oklopnim vozilima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio je ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka o tome da se na Kosmetu provodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz podršku dijela međunarodne zajednice.

Nakon jučerašnjeg sukoba, selo Banjska i dalje je u blokadi, a u njemu su forenzičke ekipe.

- Policija pretražuje teren, sumnja se da ima još stradalih i ranjenih. Mi i dalje nemamo prave i konkretne informacije šta se tačno desilo - rekao je urednik Televizije Most Lazar Stević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su stradala trojica Srba - dvojica Srba ubijena su iz snajpera sa velike udaljenosti, a postoji, kaže, bojazan da je ubijen i četvrti Srbin. Dodaje da je jučerašnji dan bio jedan od najtežih za Srbiju i ističe da su se Srbi sa Kosmeta pobunili protiv terora Aljbina Kurtija.

- Aljbin Kurti je jedini krivac, Aljbin Kurti je jedini koji želi sukobe i rat, nijedan drugi čovek ne želi sukobe i rat osim Aljbina Kurtija. Njegova je životna želja da nas uvuče u rat sa NATO-om, i nijednu drugu želju nema, nijednu drugu, i to je jedino što radi sve vreme - istakao je Vučić.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da formira zajednicu srpskih opština, da na sjeveru budu srpski policajci jer je to jedini način da ne bude vuše sukoba. Јutros je obavijestio ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka o tome da Kurti na Kosmetu provodi brutalno etničko čišćenje, uz podršku dijela međunarodne zajednice.

I predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ističe da je najveći dio odgovornosti za događaje u Banjskoj na Kurtiju, ali da je ogroman dio i na međunarodnoj zajednici.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik u potpunosti podržava predsjednika Aleksandra Vučića i rukovodstvo Srbije u, kako kaže, odmjerenom i ispravnom upravljanju ovom kriznom situacijom na Kosovu i Metohiji.

- Svi ti događaji pokazuju licemjerje međunarodne zajednice koja podržava poteze Aljbina Kurtija da se za stanje na Kosmetu optuže Srbi i Srbija. Vjerujem da će i najavljene mjere koje će preduzimati rukovodstvo Srbije biti u interesu mira i stabilnosti za Srbiju i srpski narod - izjavio je Dodik.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žosef Borelj razgoavarao je sa Vučićem i Kurtijrem i osdio napad na pripadnike tzv. kosovske policije. Pozvao je na ponovno uspotavljanje mira i stabilnosti. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da Srbija treba da se čuva provokacija i poručio da Srbi na Kosmetu treba da ostanu mirni i vjeruju svojoj državi koja će učiniti sve da se sačuva mir.