latinica  ћирилица
25/09/2023 |  11:48 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Đurđević: Ne prihvatamo da budemo kolonija - granica postoji

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je Srni da Republika Srpska ne prihvata da bude kolonija i da je neprihvatljivo djelovanje Kristijana Šmita u nametanju odluka i sankcionisanju predstavnika koje je birao narod.
Aleksandar Đurđević - Foto: RTRS
Aleksandar ĐurđevićFoto: RTRS

- Sankcionisanje narodnih predstavnika koji sprovode upravo volju naroda je neprihvatljivo i zato smo i povukli tu crvenu liniju i rekli da granica postoji i da to jednostavno tako više ne može - naglasio je Đurđević.

Đurđević je napomenuo da je politika institucija Republike Srpske da ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika iz prostog razloga što ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

- Ali i da ga je imenovao, mi ne prihvatamo da budemo kolonija, da neko jednostranim aktima mijenja naše zakonodavne organe, predstavnike koje je narod birao, niti bilo kakvo nametanje - istakao je Đurđević.

Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske objavio je da su političku karijeru Kristijana Šmita obilježili brojni skandali - njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida, ali je, ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa.

Njemački časopis "Kontraste" pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk /Partija SPD/ 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu. Dvije godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea /ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta/.