latinica  ћирилица
25/09/2023 |  12:08 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

U Novom Gradu obilježen Dan odbrane (VIDEO)

U Novom Gradu danas je obilježen Dan odbrane ove opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a tim povodom kod centralnog spomen-obilježja služen je parastos poginulim borcima, položeni vijenci i cvijeće, te održan Marš slobode.
Položeni vijenci i cvijeće u Novom Gradu - Foto: SRNA
Položeni vijenci i cvijeće u Novom GraduFoto: SRNA

Dan odbrane obilježava se u znak sjećanja na septembar 1995. godine kada je Novi Grad prvo napala Hrvatska vojska 18. i 19. septembra, a potom jedinica Petog korpusa takozvane Armije BiH iz Cazinske krajine.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je 25. septembar najznačajniji datum u novijoj istoriji ove lokalne zajednice.

Istakao je da Novljani danas sa ponosom slave odbranu svoje opštine.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Marinko Gačić rekao je da je prošlo 28 godina od događaja u kojima se odlučivalo o sudbini Novog Grada.

Nekadašnji komandant Prvog bataljona Novogradske brigade Momir Kovačević rekao je da je odsudna bitka za Novi Grad i zapadne granice Republike Srpske vođena 15 dana i da je u napadu Hrvatske vojske i Petog korpusa takozvane Armije BiH iz redova ove brigade izbačeno 159 boraca, od kojih je 41 poginuo.

Kovačević je rekao da je inicijativu Organizacije starješina Vojske Republike Srpske iz Novog Grada za učenike novogradskih srednjih škola pripremljen tekst sa pregledom dešavanja u septembru 1995. godine.

U okviru obilježavanja Dana odbrane, sa Trga Mladena Oljače krenuo je Marš slobode do Novske planine, gdje je u septembru 1995. godine bila posljednja linija odbrane Novog Grada.

U domu u naselju Јablanica održan je istorijski čas, a druženje je nastavljeno uz vojnički ručak.