latinica  ћирилица
25/09/2023 |  12:18 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Karan: Narod će dati konačnu riječ o statusnim pitanjima i najvažnijim odlukama Srpske (VIDEO)

Veoma je značajno što je Republika Srpska ušla u red zemalja koje su sprovele referendum, što je najveće demokratsko dostignuće građana i naroda, rekao je za RTRS profesor ustavnog prava Siniša Karan.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Na sedmu godišnjicu prvog referenduma u Republici Srpskoj s ponosom konstatujemo da smo utvrdili i učvrstili put građanima Republike Srpske da se kroz referendum izjasne da li su ili nisu za bilo kakve procese koji se tiču Republike - rekao je Karan.

On je podsjetio i da je povod raspisivanja prvog referenduma u Republici Srpskoj bila odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH.

- Upravo rad pravosudnih institucija BiH okarakterisan sa aspekta neustavno definisane nadležnosti, preuzimanja nadležnosti od pravosudnih institucija entiteta, selektivnim pristupom u radu, retroaktivnom primjenom zakona i djelovanjem po nametnutim zakonima, stvorio je ustavnopravnu i političku podlogu za raspisivanjem referenduma u Republici Srpskoj. Svjedoci smo da se svih ovih godina putem odluka sudova i visokih predstavnika šire kompetencije centralnih organa BiH, ali upravo u smislu centralizacije, koji dovode do gotovo otuđenosti od konstitutivnih dijelova /entiteta-naroda/ iz kojih su proistekli - naglasio je Karan.

On je pojasnio da Dejtonski mirovni sporazum ne sadrži nijednu odredbu koja bi se mogla tumačiti kao zabrana ili ograničavanje referenduma.