latinica  ћирилица
25/09/2023 |  12:25 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

U Beogradu Međunarodni sajam naoružanja (FOTO/VIDEO)

Kompanije namjenske industrije iz Republike Srpske "TRB" Tehnički remontni zavod Bratunac, "Orao" Bijeljina i "Kosmos" Banjaluka predstavile su se u Beogradu na 11. Međunarodnom Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" . Na ovom najvećem i najznačajnijem sajmu u regionu predstavila su se 154 domaća i inostrana proizvođača.
Sajam naoružanja u Beogradu - Foto: RTRS
Sajam naoružanja u BeograduFoto: RTRS

Sajam je otvorio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, a događaju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Mitrović je rekao je da ga raduje prisustvo tri kompanije iz Republike Srpske, koje imaju šta da pokažu.

- Vrlo je bitno da su te kompanije prisutne, ali one imaju i da pokažu u ovom trenutku dostignuća koja imaju zaista primijećen tehnološki nivo, koji je primjenjiv u današnje vrijeme i u vrijeme razvoja novih tehnologija - rekao je Mitrović, koji je posjetio štandove kompanija iz Republike Srpske.

Na Beogradskom sajmu, koji će trati do četvrtka, 28. septembra, predstavljaju se Vazduhoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine i kompanija "Tehnički remont Bratunac", čije je štandove posjetio ministar Mitrović.

Sajam naoružanja u Beogradu (Foto: RTRS)

Vazduhoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine predstavlja presjek motora "vajper", koji proizvodi i remontuje, a TRB prvi put van granica Srpske svoje novo lako taktičko vozilo "vihor" i novu generaciju pištolja "RS 9 vampir".

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić iskazao je zadovoljstvo što su na Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu i izlagači iz Republike Srpske "TRB" iz Bratunca i AD "Orao" iz Bijeljine, te ocijenio da Republika Srpska mora dati mnogo veći značaj svojoj namjenskoj industriji.

- Mi u Republici Srpskoj moramo uložiti dodatne napore kako bi našu na mjestu industriju digli mnogo viši nivo, ako uzmemo u obzir šta se sve to danas dešava u svijetu - rekao je Srni Nešić, koji je posjetio Sajam "Partner 2023" i izlagače.

Sajam naoružanja u Beogradu (Foto: RTRS)

TRB putem eksponata, video-materijala i kataloga prezentuje i ostale proizvodi iz asortimana ove kompanije, a na štandu od 250 metara kvadratnih izložena su dva "vihora" i jedan "despot", koja su razvili domaći inženjeri i radnici ove kompanije, uz korištenje najnovijih materijala i svjetski priznatih dostignuća iz različitih oblasti vojne i drugih industrija.

Lako taktičko vozilo "vihor" predstavljeno je javnosti Republike Srpske 4. aprila 2022. godine na Dan policije i obilježavanje 30 godina postojanja i rada Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, uz čiju je svesrdnu pomoć i saradnju "vihor" i nastao.

Sajam oružja u Beogradu (foto: RTRS)

Riječ je o vozilu težine do osam tona, nosivosti dvije tone.

Srbija na sajmu predstavlja sredstva za borbu protiv dronova, kao i besposadne vazduhoplovne i zemaljske platforme, te 26 noviteta kapitalnih borbenih sistema iz domaćeg razvoja, kao i nekoliko noviteta nastalih u okviru saradnje sa inoopartnerima.

Tu je i više novih protivavionskih/protivdronskih sistema i besposadnih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, a planirano je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije, koji je novi adut srpske odbrambene industrije.

Prikazani su i sistemi čiji je razvoj započet na osnovu iskustava iz rata u Ukrajini, koji su se pokazali ključnim kao što je dalekometna artiljerija visoke preciznosti i mobilnosti, novi komandni informacioni sistemi, bespilotne letjelice svih tipova i sistemi za borbu protiv njih, kao i generalno oružje protivvazdušne odbrane.

Posjetioci mogu da vide unaprijeđene verzije oklopnih borbenih vozila "lazar", "miloš", MRAP i BOV, kao modernizovani gusjeničar BVP "M-80", dok je borbeno vozilo "lazanski", koje je dobilo naziv po preminulom vojnom analitičaru novinaru Miroslavu Lazanskom, u procesu daljeg usavršavanja.