latinica  ћирилица
25/09/2023 |  12:40 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

MUP Republike Srpske u realizaciji kampanje "Poštuj život, ne oružje"

Pod sloganom "Poštuj život, ne oružje" počela je velika kampanja koju provode Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zajedno sa svih deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, te Policija Brčko distrikta BiH, a čiji je cilj podizanje svijesti građana o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi.
Poštuj život - Foto: RTRS
Poštuj životFoto: RTRS

Kampanja je istovremeno i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u BiH.

"Poštuj život, ne oružje"je odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti, saopštio je MUP Srpske.

Samo na teritoriji Republike Srpske vatrenim oružjem je prošle godine počinjeno pet od deset ubistava, a velikim dijelom se u takvim slučajevima koristilo nelegalno naoruužanje.

- Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Analize pokazuju da je prilikom intervencija policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj, u 77 slučajeva učinilac nasilja posjedovao oružje, od čega je u tri slučaja isto i upotrijebio - neke su od činjenica na koje MUP upozorava u kampanji "Poštuj život, ne oružje".

Kroz kampanju će tokom narednog perioda fokus biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja oružja i predaju nelegalnog oružja, navodi se u saopštenju.

Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH, te poziva na predaju nelegalnog oružja.

Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave odloženi na javnim mjestima ili površinama.

Kampanja je podržana je kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Holandija, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija, a provodi ga UNDP u BiH.