latinica  ћирилица
25/09/2023 |  13:07 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Đajić: Opredjeljenje edukacija kadra i primjena savremenih metoda

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas da je opredjeljenje ove zdravstvene ustanove da bude rame uz rame sa evropskim i svjetskim zdravstvenim centrima.
UKC - Foto: Ustupljena fotografija
UKCFoto: Ustupljena fotografija

- Uspjeli smo više od 90 odsto stvari da dovedemo do nivoa zdravstvenih ustanova u Evropi i svijetu. Nećemo stati, pored nabavke najsavremenije opreme naše opredjeljenje je edukacija kadra, kao i primjena najsavremenijih terapijskih i dijagnostičkih metoda - rekao je Đajić u Banjaluci.

Načelnik Zavoda za kliničku radiologiju Saša Vujnović rekao je da je proteklih 10 godina akcenat stavljen na razvoj interventne radiologije i da je UKC mnogo odmakao u tome.

- Urađeno je više od 500 biopsija tumora. To predstavlja uvod u proceduru koja omogućava da se uz pomoć jedne igle u potpunosti uništi tumor, a klasično bi trebalo da se uradi velika operacija. Ovako to traje nekoliko minuta i pacijent odlazi kući sutradan - pojasnio je Vujnović.

Đajić je zahvalio interventnom radiologu iz Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice" iz Zagreba Luki Novoselu, koji je u Zavodu za kliničku radiologiju održao radionicu o mogućnostima perkutane ablacije u terapiji onkoloških bolesti.

Novosel je rekao da je cilj edukacije proširivanje oblasti djelovanja interventne radiologije, odnosno liječenje tumora minimalno invazivnom metodom, što pacijentima omogućava kratak oporavak i manji rizik od komplikacija.

Iz UKC-a navode da je perkutana ablacija minimalno invazivna, interventno-radiološka metoda koja se koristi za liječenje pacijenata sa primarnim tumorima i metastazama u različitim organima.