latinica  ћирилица
25/09/2023 |  13:27 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Okrugli sto: Nestabilnost BiH uzrokovana djelovanjem stranog faktora, potrebna politička zrelos

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je nestabilnost u BiH uzrokovana prije svega djelovanjem političkog Sarajeva i stranog faktora, sa Kristijanom Šmitom na čelu, ocijenivši da se iz ovoga može izaći samo ako se pokaže politička zrelost svih aktera putem dogovora.
Okrugli sud - Foto: RTRS
Okrugli sudFoto: RTRS

Budimir je istakao da je Šmit BiH ponovo uveo u fazu teškog protektorata i situaciju iz koje se može izaći samo poštovanjem Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Strani intervencionizam, posebno njemački, zadnjih godina uveo je BiH u nezrelu političku fazu gdje jednom narodu odgovara taj intervencionizam i to je bošnjački narod, kako bi ostala dva naroda, a naročito Republiku Srpsku, doveo u tešku poziciju - rekao je Budimir  u Banjaluci tokom okruglog stola pod nazivom "Političke i pravne posljedice djelovanja visokog predstavnika u BiH".

Ocijenio je da se primjenjuje čitav hibridni rat protiv Republike Srpske i da se pri tome koriste politički i pravni mehanizmi, pravo i Ustavni sud, te nametnuti Sud BiH kako bi se derogirale institucije BiH i Srpske.

Budimir je istakao da su posljednji napadi bili na instituciju predsjednika Republike Srpske, na osnovu zakona koji je donesen na nelegalan i neustavan način.

Prema njegovim riječima, zakon o nevladinim organizacijama ima svaka država koja drži do suverenosti i svi oni u BiH koji žele da budu politički akteri moraju djelovati pod istim uslovima.

- Svugdje u svijetu ako želite da se bavite politikom, imate jedan legalan i legitimni način da se bavite i to je sasvim normalna stvar što je rukovodstvo Srpske i Vlada Srpske predložile jedan ovakav zakon", zaključio je Budimir.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Ranka Perić Romić rekla je da pokušaj Kristijana Šmita da nameće određene zakone nema nikakvo utemeljenje u zakonskim normama.

Istakla je da Šmita kao osobu posebno kompromituju najnovija saznanja da je u njegovoj matičnoj zemlji Njemačkoj pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Trećeg rajha, što govori i o njegovom psihološkom profilu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Vlade Simović ocijenio je da BiH i 28 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije izašla iz sfere uticaja i moći stranih aktera, te da je neophodno da strane sudije odu, a visoki predstavnik završi svoj mandat.

Simović je podsjetio da je istorijski poznato da je BiH poslije Berlinskog kongresa 1878. godine data Austro-ugarskoj monarhiji na upravljanje kao proizvod odluke velikih sila tog vremena, što govori o činjenici da je već u to vrijeme postala prostor koji je ozbiljno određen inostranim uticajem.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin ocijenio je da akademska zajednica treba biti uključena u važne procese i pitanja koja se tiču funkcionisanja Republike Srpske i institucija na nivou BiH, te dati doprinos u interpretaciji pravnih regulativa koje se odnose na djelovanje visokog predstavnika.

- Na današnjem okruglom stolu ćemo čuti da li je visoki predstavnik izabran u skladu sa pravnim regulativama ili nije i da li su njegovi postupci u skladu sa njegovim ovlaštenjima ili nisu, te kakve su moguće posljedice i po Federaciju BiH i Republiku Srpsku i zajedničke institucije Bih - rekao je Gajanin.

Organizatori okruglog stola su Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.