latinica  ћирилица
25/09/2023 |  13:49 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Gudžić: Nakon dešavanja u Banjskoj ostao strah, ne isključujem nove incidente (VIDEO)

Nakon jučerašnjih dešavanja u Banjskoj tokom kojih su stradale najmanje četiri osobe na Kosovu se osjeća strah, poručuje politički analitičar iz Gračanice Aleksandar Gudžić, i upozorava da nije isključeno da će doći do novih incidenata, jer kako ističe, "jedno nasilje povlači drugo".
KiM (Foto: Tanjug - STR (STR)) -
KiM (Foto: Tanjug - STR (STR))

Gudžić je u izjavi za Kosovo onlajn kazao da je epilog jučerašnjih dešavanja nekoliko mrtvih ljudi, blokada Banjske, trauma za one koji žive tamo i koji su ceo dan bili u blokadi i "prisustvovali ratnim scenama".

U ovakvim situacijama, svi su gubitnici, dodaje on.

- Tu nema pobjednika, jedini gubitnici su građani Kosova koji su juče cijeli dan bili u jednoj vrsti vanrednog stanja i iščekivali šta može da se desi, i da li to nasilje i ta pucnjava i puškaranje, da li je moglo da proizvede sukob širih razmjera, da se on prelije i na ostale dijelove Kosova. Dakle, tu nema pobjednika, ima samo gubitnika - rekao je Gudžić.

Poučeni dosadašnjm iskustvom, ukazuje, Srbi na Kosovu strahuju od novih incidenata i sukoba.

- Znajući sve ono što je proteklih mjeseci i godina radila Priština, nije isključeno da dođe do novih incidenata i sukoba, jer jedno nasilje povlači drugo nasilje i tako sve u krug - rekao je Gudžić.

Ističe da ga nije iznenadila reakcija, odnosno, odsustvo reakcije Kfora.

- NATO i Kfor se ponašaju kao legalisti i podržavaju institucije sa svim onim manama koje te institucije imaju, ali to je nešto sa čime se suočavamo godinama, da međunarodna zajednica, prije svega njen zapadni dio, ima razumijevanje za nasilje koje vrši Priština nad Srbima, ili ima opravdanje za ono što Priština godinama radi - rekao je Gudžić.

Osvrćući se na to što je čak i porodica poginulog kosovskog policajca pozvala premijera Kurtija da ne drži specijalce na sjeveru, već da stvari rješava dijalogom, Gudžić se slaže da su razgovori jedino riješenje.

- Dijalog je jedino racionalno rješenje i nešto na čemu treba da insistira Aljbin Kurti, jer nasilje koje on sprovodi na sjeveru povlači drugo nasilje, to je kao spirala, sistem opruge, što je više pritiskate ona u nekom trenutku eksplodira - zaključio je Gudžić.