latinica  ћирилица
25/09/2023 |  14:23 | Autor: SRNA

Nuždić: Maksimalno uozbiljiti sudski postupak protiv Dudakovića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da treba maksimalno uozbiljiti sudski proces koji se vodi pred Sudom BiH protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića.
Viktor Nuždić - Foto: SRNA
Viktor NuždićFoto: SRNA

- Bez obzira što smo svjesni poruka koje nam se neposredno šalju u smislu epiloga ovakvog nakaradnog procesa, zbog porodica žrtava koje se već osjećaju poniženo i izigrano, kao i zbog težine optužbi koje se Dudakoviću stavljaju na teret, ovo suđenje treba maksimalno uozbiljiti i prestati sa dosadašnjom praksom, narodski rečeno, "žmirenja na jedno oko" - izjavio je Nuždić Srni.

Nuždić je ukazao da su podrška najviših bošnjačkih funkcionera, ali i javnosti u F BiH koju Atif Dudaković, kao i činjenica da drži motivacione govore kad god mu se ukaže prilika za to, neki od pokazatelja na koji način nadležne pravosudne institucije u BiH, ali i optuženi, doživljavaju postupak koji se vodi za najteže zločine počinjene nad Srbima u ljeto i jesen 1995. godine.

On je podsjetio da je Republički centar u niz navrata upozoravao na činjenicu da je riječ o strašnim zločinima nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama, kao i etničkom čišćenju u nekada najkompaktnijem srpskom etničkom prostoru.

- Upozoravali smo, takođe, i na brojne kontroverze koje od početka prate ovo suđenje, na nesuvisla objašnjenja i opravdanja zašto se sa ročištima odugovlači, kao i na opšte nepovjerenje koje vlada kada je riječ o odnosu Suda i Tužilaštva BiH prema srpskim žrtvama, u čiju objektivnost smo se mogli uvjeriti i prethodnih dana - zaključio je Nuždić.

Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavak suđenja nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog vještačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Peti korpus takozvane Armije BiH pod komandom Dudakovića, zajedno sa pripadnicima Hrvatske vojske odgovoran za etničko čišćenje više od 120.000 Srba sa područja zapadnokrajiških opština iza kojih su ostali samo leševi, masovne grobnice i spaljena srpska zemlja.